arrow_drop_up arrow_drop_down
5 oktober 2017 

Wie doet dit? Probeer steeds weer de 'doener' te ontdekken (David Demets)

Zin om even iets te testen? Nadat je deze korte paragraaf gelezen hebt, sluit dan je ogen en stop met horen. Twee minuten maar. Start!

Is het gelukt? Kon je het horen afleggen? Stopten je oren met het opvangen van geluiden?

Nu we toch bezig zijn, stop even met voelen. Gewoon niets voelen. Geen warmte of koelte, druk, aanraking, (on)rust, beweging… Daar heel even mee ophouden. Twee luttele minuutjes. Go!

Hoe was dat? Niets gevoeld?

En nog ééntje om het af te leren: stop met denken! Ogen toe en even je geest afleggen. Geen enkel beeld of geluid in je geest. Geen enkele herinnering, fantasie, plan… Vooral niet denken aan de Macarena. Ook 2 minuten maar. Echt niet lang dus.

Ging dat?

Raar toch dat dit allemaal niet lukt?

Jij bent toch degene die hoort, voelt, denkt, enzovoort? Waarom kun je er dan niet mee stoppen?

Of kies jij wanneer er welke emoties zullen opduiken? Kies jij je gevoelens in elk moment? Ja? Waarom voel je je dan ooit slecht? Kies jij je gedachten? Waarom zou je dan ooit willen piekeren of een nachtmerrie hebben?

Hetzelfde met horen, ademen, het kloppen van je hart, het vernieuwen van je cellen, moe worden, slapen, wakker worden, ouder worden, zweten, jeuk hebben, voedsel verteren, ziek worden, genezen… om het even wat.

Als jij niet kunt kiezen hoe of wanneer je ziet, hoort, voelt of denkt… doe *jij* die dingen dan wel?

Of gebeuren ze vanzelf?

Om je hierin te verdiepen, kun je jezelf doorheen de dag af en toe de vraag stellen “Wie doet dit?” Gewoon tijdens je dagelijkse bezigheden. Merk op wat je lichaam en geest uitvoeren. Probeer daarbij de “doener” te ontdekken. Wees heel aandachtig.

Ook tijdens het formeel mediteren kun je met “Wie doet dit?” oefenen. Bijvoorbeeld door de ademhaling te volgen en op te merken dat jij er niet voor kiest om af te dwalen. Het gebeurt gewoon.

Hetzelfde geldt telkens je beseft dat je in gedachten verdwaald was. Zodra je het opmerkt, is je aandacht al vanzelf teruggekeerd. “Jij” hebt dat niet gedaan.

Let er eens op dat je niet eens weet welke gedachten er zullen opduiken als je klaar bent met het lezen van deze tekst. Of beweer je dat je nu de Macarena niet in je hoofd hebt? 😉

(Tekst: David Demets. David heeft al vele jaren ervaring met meditatie en yoga en is de drijvende kracht achter een meditatiegroep in Roeselare. In zijn meditatielessen legt hij sterk de nadruk op de aspecten bewustwording en zelfonderzoek. Meer info vind je op meditatieroeselare.wordpress.com)

Zondag 29 oktober 2017 (10u-12u30): Meditatieworkshop met David Demets – “Ontspanning is wat je bent” >>>

 

Annemiek
Door

Annemiek

op 5 October 2017

Helder verhaal! Dat maakt maar weer eens duidelijk dat er geen ikje is die aan het roer staat.

Celina
Door

Celina

op 6 October 2017

Accepteren van al wat voorbijkomt in het fysieke leven en in denken en voelen daar wordt ik me stilaan bewust van.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina