arrow_drop_up arrow_drop_down
14 augustus 2016 

Wat is een menselijk wezen?

Over het menselijk aspect zijn al veel filosofen ons voorgegaan om uitgebreid in te gaan op al de facetten van de menselijke natuur. Over het wezenlijk aspect van ons menselijk bestaan is de wereldliteratuur minder uitgebreid. Het wezenlijk aspect gaat in principe over datgene wat nooit afwezig is. Het is datgene wat in essentie hetzelfde is bij iedereen.

Het is zeer moeilijk om over dit wezenlijke iets zinnigs te vertellen omdat woorden per definitie te kort schieten om de ruimte te beschrijven waarin die woorden komen en gaan. Het is alsof een stripfiguur de witheid van het papier van het stripalbum moet beschrijven aan de andere stripfiguren. Hij of zij is zélf maar een paar lijnen op een wit blad.

Alles wordt moeiteloos waargenomen

Het is dus een onmogelijke taak om erover te spreken, om er zelfs nog maar naar te wijzen. De beelden op het wit papier vormen nochtans wel een verhaal: er is een schijnbare échte wereld van dualiteit, met echte figuren die een avontuur beleven dat verloopt in de tijd.

Het is interessant om op te merken dat het idee een persoon te zijn (een stripfiguur met een levensloop) eveneens verschijnt als een beeld in het verhaal. Met andere woorden, zowel onze gevoelens en gedachten, onze zintuiglijke waarnemingen van onze binnenwereld en buitenwereld, én ook onze persoon worden moeiteloos waargenomen. Met andere woorden, het idee een mens te zijn is ook iets dat wordt waargenomen.

Af en toe verschijnt er een kortstondig beeld met als ondertitel ‘dit ben ik’. Meestal verschijnt het als een antwoord op een vraag naar je identiteit: bv. ik ben een man van 55 jaar en heb twee dochters, ik ben een vrouw van 40 jaar en werk als leerkracht, ik ben een politieagent en heb diabetes, ik ben een Boeddhist en beoefen meditatie sinds 30 jaar. Het zelfbeeld kan ook verschijnen als een visueel beeld: bv. de voorzijde van mijn gezicht dat ‘ik’ deze ochtend in de spiegel zag tijdens het tandenpoetsen.

De ultieme getuige

Jan Kersschot| Dit MomentAl deze beelden, gedachten en impressies zijn plaatjes die verschijnen en verdwijnen. Maar wat is het wezenlijke aspect dat niet komt en gaat? In onze metafoor van het stripverhaal kunnen we de neutrale getuige beschrijven als het wit papier waarop deze beelden verschijnen. Het is als het ware de nooit-afwezige ultieme getuige, die zelfs getuige is van de waarnemer van onze gevoelens, onze gedachten, onze lichamelijke gewaarwordingen, onze spirituele ervaringen, onze filosofische overtuigingen.

Deze onpersoonlijke getuige heeft geen directe interesse in het verloop van het verhaal, maar is er ook niet van gescheiden. Zou het kunnen dat deze onkenbare ultieme getuige, het antwoord is op de vraag: wat is het wezenlijk aspect van een menselijk wezen?

Jan Kersschot, Juli 2016

Zondag 14 januari 2018: Satsang met Jan Kersschot >>>

Ton Ottevanger
Door

Ton Ottevanger

op 14 August 2016

Heb zo-even het interview met Jan Kerschot beluisterd en dat maakt mij heel blij en zou hetzelfde gezegd kunnen hebben niets meer en niets minder.Hoera,weer een golfje dat beseft water te zijn.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina