arrow_drop_up arrow_drop_down
8 mei 2015 

Verslaving

Als het woord ‘verslaving’ wordt genoemd, denken de meeste mensen aan drugs, alcohol, sigaretten of porno. Maar verslaafd zijn aan voedsel, tv kijken, je smartphone, Facebook, liefde, geld uitgeven, sporten en spiritueel shoppen, is evengoed een vorm van verslaving.

Want we neigen allemaal naar obsessie als we hebben gemerkt dat een bepaalde vorm van afleiding ons stilt in onze onrust, zelfs al is die afleiding een vervelende.

Het Ego is als de dood voor het Nu

Bij een verslaving is dat wat begon als een prettige vorm van afleiding een gewoontepatroon geworden waar we slaaf van zijn geworden. Steeds zijn we verder verwijderd geraakt van waar we juist naar verlangden: innerlijke vrede, rust.

We zijn vergeten wie we werkelijk zijn. Want onrust onderdrukken met behulp van iets uit de buitenwereld is vluchten uit het hier en nu dat de poort is voor het samensmelten met jeZelf, met de stilte die je bent.

Verslavingsneigingen zijn heel menselijk en worden inzichtelijker als je begrijpt hoe het ego functioneert. Het ego is als de dood (letterlijk) voor het aangaan van het Nu, en die angst voel je. Ze doet je zoeken naar afleiding, naar achterdeurtjes. Alles beter dan het Nu rechtstreeks onder ogen moeten komen.

Het is de angst om te sterven, overspoeld te raken door intensiteit en op te lossen in de fontein van liefde. Help! Dat klinkt misschien als een paradox, maar de meesten van ons hebben niet door dat ze vluchten. Nog voordat we dat beseffen, volgen we al de stuiptrekkingen van het ego.

Wees mild naar jezelf

Wat ik daarom vooral open wil houden, is de mildheid naar jezelf toe als je durft te erkennen dat ook jij neigt naar een bepaalde vorm van verslaving. Je koos voor veiligheid. Iedereen neigt naar een manier van vluchten uit het Nu.

De ene verslaving is weliswaar destructiever dan de andere, maar ieder vluchten uit het Nu maakt vlak, ongelukkig en uit verbinding met jeZelf en het leven. Het ego zal alles doen om zichzelf in stand te houden, want zo is het geprogrammeerd. Het vraagt wakkerheid en moed om hier niet mee in te stemmen.

(Vera Helleman in ‘Verslaving, de obsessie van het ego’ – artikel in InZicht van mei 2014, themanummer over verslaving)

Zondag 11  juni 2017: Satsangnamiddag met Vera Helleman in Brugge >>>

Vera Helleman op Youtube: De shift

 

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina