arrow_drop_up arrow_drop_down
16 maart 2018 

Verlichting is onze natuurlijke en alledaagse manier van zijn (Tony Parsons)

Vraag: Is een leermeester eigenlijk nodig?
Tony Parsons: Het leven is de enige leermeester. Alles wat tot nu toe met je gebeurd is, is je onderricht en precies wat je nodig hebt om te ontwaken.

Op dit moment is dat hier in deze kamer zitten en deze woorden horen en zo mogelijk toelaten dat ze diep in je doordringen. Het is het zaad dat is uitgezaaid en op vruchtbare of onvruchtbare grond valt. Je bent klaar om te horen wanneer je klaar bent om te horen. Je hebt niets nodig behalve dat wat je hebt. Is dat niet schitterend? Maak je dus niet druk over wat je wel of niet nodig hebt. Alles ligt klaar. Laat het zijn gang gaan en rust in wat is, en je zult zeker het beminde ontmoeten en je ware natuur herontdekken.

Tony Parsons (c) azquotes | Dit Moment

Vraag: Hoe kun je een echt of een waarachtig leraar herkennen?

Tony Parsons: Dat kun je niet. Wel kun je tot de conclusie komen dat er niet zoiets bestaat als waarheid – er is alleen maar wat is, zoals het hier nu is. Wie je onderweg ook mag ontmoeten, zo moet het zijn. Als je bij iemand bent die een groot leermeester lijkt te zijn maar spreekt vanuit onwetendheid, is dat de oneindige uitdrukking. Als je naar iemand luistert die ontwaakt is en vanuit die helderheid spreekt, is ook dat de oneindige uitdrukking; er is echter geen garantie dat jij daar oor voor hebt.

Sommige mensen voelen de behoefte bij iemand te zijn die zeer speciaal, magisch en belangrijk lijkt. Ik zou zeggen, zoek een leraar die je niets biedt, geen hoop, geen methodiek, geen persoonlijk aanbod om je daarnaartoe te brengen, want er is uiteraard nergens om naartoe te gaan. Zoek iemand die al je geloofssystemen van tafel veegt en die je altijd teruggooit in wat is, hier nu.

Elk onderricht dat je adviseert serieus of eerlijk te zijn of je te louteren door een of ander proces, is domweg niet relevant. Ik ken mensen die bij zeer krachtige oosterse leermeesters zijn geweest en die veel zogenaamde spirituele ervaringen hebben gehad. Die mensen hebben grote moeite om het idee dat het goddelijke in het alledaagse is te accepteren en ermee te leven. Ze zoeken nog steeds de opwinding van die zogenaamde spirituele ervaringen en schenken heel weinig aandacht aan het idee dat één enkele voetstap een wonderbaarlijke ervaring zou kunnen zijn. Het gevolg daarvan is dat die mensen zich enigszins verloren voelen in de gewone wereld en nog steeds overal op zoek zijn naar het buitengewone.

Vraag: Maar verlichting is toch iets buitengewoons?

Tony Parsons: Nee, helemaal niet, daar gaat het juist om. Verlichting is onze natuurlijke en alledaagse manier van zijn. Als je het vergelijkt met het gevoel van afgescheidenheid is ontwaken iets heel bijzonders. Het gevoel van vervreemding is opeens verdwenen. Er is niet opeens iets drastisch veranderd in je leven behalve dat je alles op een andere manier waarneemt.

Tony Parsons in ‘Het leven is de enige leermeester’ (artikel in InZicht van februari 2018)

Roelants Lien
Door

Roelants Lien

op 16 March 2018

Beste, Volgens mij is dit een vertaling uit een Engelse tekst en dringt de boodschap niet zo door daar ik moeite heb om de Nederlandse woorden te verstaan. Toch bedankt voor de inzet!

Veerle
Door

Veerle

op 18 March 2018

Voor mij komt de boodschap duidelijk over. Hartelijk dank, heel mooi!

Ton Ottevanger
Door

Ton Ottevanger

op 20 March 2018

Het is de angst als gevolg van de identificatie die niet kan accepteren dat wat is, want dat is eng,geen houvast. Maar ja die angst hè om zonder identiteit te zijn.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina