arrow_drop_up arrow_drop_down
27 februari 2016 

Het verlangen naar zekerheid

Telkens ik lof krijg over mijn satsang-sessies – blijkbaar fungeren ze als een veilige haven waar mensen zich geborgen en beschermd voelen – weet ik dat de tijd rijp is om de puntjes weer eens op de i te zetten. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: ik ben geen toevluchtsoord, noch heb ik de intentie om er een te worden.

Meer dan wie dan ook besef ik dat elke vorm van veiligheid, zekerheid of houvast hetzelfde effect kan hebben als een drug. Zekerheden blijven namelijk niet (lees: nooit) duren en leiden onontkomelijk naar afhankelijkheid en het verlangen naar meer. Ooit was ik zelf een drugdealer, maar uiteindelijk ben ik ervan afgestapt.

De wereld is altijd in beweging

De wereld is niet per se een slechte plek, maar wel constant aan verandering onderhevig en altijd in beweging. Zo gaat het ook met zekerheid en veiligheid: het zijn loutere verdedigingsmechanismen van de angstige geest, die de illusie opwekken dat we niet (meer) uit onze comfort zone moeten komen.

Zo werkt het helaas niet! Integendeel, een vaste job hebben betekent niet dat we nooit meer ontslagen kunnen worden – hetzelfde geldt eveneens voor relaties.

In die zin is het verlangen naar zekerheid niets meer dan een krakkemikkig fundament dat op losse schroeven staat – elke gedachte aan de toekomst is slechts een illusie, een waanbeeld. Diep vanbinnen beseffen we dit maar al te goed, maar op de een of andere manier slagen we er toch in om telkens dezelfde (denk)fouten te maken. Hopelijk komt de mensheid nu eindelijk tot inzichten. Er is altijd hoop!

De moed om onzekerheid te accepteren

Wayne Liquorman - Nonduality teacher | Dit MomentHet besef dat het levenspad onzeker is, doet ons veelal terugkrabbelen naar het bekende – het voorspelbare. Maar de perverse gevolgen van deze ‘overlevingsstrategie’ zijn dermate destructief. De drang om te beheren en te controleren, genereert op termijn alleen maar meer controle en rigiditeit.

Het is een spel zonder einde en op het einde van de rit zijn er alleen maar verliezers. Denk maar aan Las Vegas: het casino wint altijd! Hoop verzandt steevast in angst, laten we dit nooit vergeten…

Allicht vindt u deze visie ietwat mistroostig en somber. En aan de oppervlakte is ze dat ook – absoluut. Maar de Living Teaching gebiedt ons ook om voorbij het vanzelfsprekende te kijken. Onthoud dit: genade bestaat.

Op bepaalde momenten komt de moed om het aanschijn van de onzekerheid star in de ogen te kijken en ze te accepteren. Soms komt overgave in de herkenning van onze onmacht als scheppende wezens. Echter, de bittere realiteit is dat de mens niets kan controleren. En dat heeft hij nog nooit kunnen doen!

Oef, wat een opluchting!

De dynamische vitaliteit van het Leven is vervat in dit moment. Daarin schuilt de ware vrijheid. Hier is er Vrede. Ik hoop van harte dat je ze mag vinden!

Wayne Liquorman – Nieuwsbrief Advaita Fellowship februari 2014 – www.advaita.org
(vertaling: Pieter Van Cauwenbergh)

Wayne Liquorman op Youtube: The Ocean and The Waves

 

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina