arrow_drop_up arrow_drop_down
8 november 2015 
in Stilte

Stilte

Non-dualiteit is in feite ongelooflijk simpel, het is de doorleefde ervaring van Eenheid met als min of meer dramatische uitkomst dat jijzelf niet als aparte entiteit bestaat. Een geweldige paradox!

Je bestaat dan wel niet maar je bent er wel. Je bent er als een hoogst unieke uitdrukking van diezelfde Eenheid, van Non-duaal Bewustzijn zelf. De non-duale werkelijkheid van ons wel/niet bestaan vormt de kern van alle spirituele tradities. Alle teksten, overwegingen en voorschriften verwijzen in wezen steeds naar dezelfde vraag: ‘wie ben je?’.

Ben je datgene wat je over jezelf denkt? Ben je al je kwaliteiten, verantwoordelijkheden, je kennis en ervaring, de vele herinneringen die je met je meedraagt, of zijn dat stuk voor stuk de onderdelen die je identiteit schragen?

“Alles wat je denkt dat je bent, dat ben je niet.”
(Sri Nisargadatta Maharaj)

Als je niet bent wie je denkt te zijn, wie ben je dan?

Het antwoord is net zo eenvoudig als verbluffend. Je bent zowel de bron van het Ene Non-duale Bewustzijn als de uitdrukking daarvan.

Als deze realisatie niet alleen conceptueel aanvaard wordt maar ook doorleefd als een hoogst persoonlijke ervaring, dan heeft dat grote gevolgen voor de manier waarop je in het leven staat.

Als je niet zozeer die historische persoon bent die je denkt te zijn, maar het Gewaarzijn dat zich daarvan bewust is, dan kan je stoppen met alle pogingen om anders/beter/meer/minder te zijn dan je bent. Je bent namelijk al helemaal perfect, precies zoals je bent.

“Jij bent het venster waardoor heen het Ene Bewustzijn kan zien en
kan ervaren hoe het is om jou te zijn.” (Alexander)

De grootste uitdaging van het non-duale spirituele pad is om dit inzicht niet alleen intellectueel te aanvaarden maar ook tot een levende ervaring te maken van waaruit je leeft. Te ontspannen in de realisatie dat je al helemaal compleet en in orde bent, zonder daar nog iets aan toe te hoeven voegen of aan af te doen, is minder makkelijk dan het lijkt.

Luister maar naar het koor van kritische geluiden dat in je hoofd opkomt zodra je leest dat je al helemaal goed bent en dat er echt niets meer aan jezelf te verbeteren valt. Het is niet eenvoudig om volledig te durven samenvallen met jezelf.

Wat kun je doen?

Alexander Zollner | Dit Moment - trainersNiets. Je kunt niets doen, maar je kunt wel ophouden met je druk te maken en ontspannen. Een goed begin is gaan zitten en de stilte een kans geven. Niet langer grijpen naar de stroom van gedachten en gevoelens die je brein de hele dag produceert en waarvan je doorgaans denkt dat die iets zeggen over jou.

Als je ze voorbij laat stromen en ontspant, ontstaat innerlijk meer ruimte om de waarheid van wie je werkelijk bent te gaan ervaren. Aan de basis van alle drukte, op de bodem van het rumoer in je hoofd, in de diepte van je hart, vind je onbeweeglijke stilte, de Grond van eenvoudig Zijn.

De wereld van non-dualiteit bestaat uit paradoxen. Hoewel je er in werkelijkheid nimmer van gescheiden bent, verlangt het toch enige aandacht om je dat te realiseren. Hoewel non-duaal bewustzijn geen ervaring is zoals alle andere, is het wel degelijk ervaarbaar. En hoewel je het niet kunt of zelfs hoeft te ‘leren’, is enige oefening zeker behulpzaam.

Niet om ergens bij uit te komen, niet om ‘stil’ te worden, maar alleen om te rusten in en bij jezelf, zonder te hoeven weten wie dat is. Stil zitten, je adem volgen, je gedachten en gevoelens de vrije loop laten, je denkgeest ontspannen en aanwezig zijn bij ‘wat-is’. Na verloop van tijd dwarrel je dan vanzelf naar je bron, het open Gewaarzijn waarin je diep ontspannen kunt.

(tekst: Alexander Zöllner)

Alexander Zöllner is een van de sprekers tijdens het Weekend Non-dualiteit Brugge 2015>>>.

Annie Vanthournout
Door

Annie Vanthournout

op 27 August 2014

Beste , ik heb reeds enkele vormen van stilte mee gemaakt . die na mijn scheiding was de moeilijkste om dat ik dan in het alleen wonen geconfronteerd werd met mezelf . Ik vluchtte het huis uit voor die stilte ik ontdekte na verloop van tijd dat ik vluchtte voor mezelf . tot ik yoga en meditatie ontdekte en mezelf leerde accepteren zoals ik ben . Van dat moment af kon ik van de stilte genieten ; ik had geen schrik meer om mezelf tegen te komen . groeten , Annie

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina