arrow_drop_up arrow_drop_down
18 april 2017 

Spirituele vrijheid is niet te koop

Laten we ervan uitgaan dat we onze ware Natuur gezien hebben. Wel, wat kunnen daar nu mee aanvangen? In tegenstelling tot wat we meestal denken, gaat het bij deze Bevrijding niet om het bereiken van een spiritueel doel. Het is niet zoals een pad dat ons naar de top van de berg moet brengen. Het is geen ontdekking van een bijzondere gave, en ook niet het streven naar een of andere hogere bewustzijnstoestand. Waar het om gaat is een herkenning van wat we ZIJN.

Het is inderdaad een ontwaken tot wat we in feite al zijn. Het is dus ook niet een zaak van onszelf te veranderen ‑ het is gewoon een herontdekking van de wezenlijke waarheid van wat is. En als we wakker worden is dat niet iets wat dankzij onszelf gebeurt, maar eerder iets wat zich ondanks onszelf voltrekt.

Onze geest creëert onze wereld

Geen oordeel, geen etiketjes plakken, geen mening erover en geen voorkeur voor ‘dit’ of voor ‘dat’. Als we ophouden met tegen onszelf te praten, wordt alles helder. Als we niet langer alles wat we waarnemen in hokjes stoppen, zullen we zien dat al dat benoemen of beoordelen een spelletje van het ego is.

Uiteindelijk zullen we zien dat al onze ervaringen subjectief zijn. Niet alleen onze persoon, maar ook onze directe omgeving is een product van ons eigen denken. En als dusdanig een illusie. We worden er ons van bewust, dat we met onze eigen geest onze eigen kleine wereld creëren en dat de gedachte van een objectieve ‘buitenwereld’ is gebaseerd op consensus in plaats van op waarneming.

Zoals de Hindoes zeggen, het is allemaal maya, het is allemaal illusie. Natuurlijk, we hebben om praktische redenen een ‘echte wereld’ in onze geest geconstrueerd, waarbij we gebruik maken van taal en symbolen, maar dat verandert niets aan het feit dat alles wat we waarnemen wordt gekleurd door ons denken en geloven. Daarom wordt de fysieke wereld als conceptueel bestempeld, als een illusie. Een droomwereld ‑ een virtuele werkelijkheid ‑ die continu wordt gecreëerd en vernietigd. Dat is de magie van de dagdroom waarin we denken te leven.

Het eeuwige spel van scheppen en vernietigen

Jan Kersschot 2017 - 600x600 | Dit MomentEn voor die dagdroom is een wit scherm nodig, een lege Ruimte. Ons levensverhaal lijkt zich af te spelen in een Ruimte die zelf niet verandert. Alle verschijningen (al die illusies) komen en gaan in die Ruimte ‑ een eeuwigdurende cyclus van schepping en destructie. En daar komt nooit een einde aan, want wat komt is gedoemd te gaan. Wat geboren wordt zal sterven.

Er zit iets verbazingwekkends en moois in dit eeuwige spel van scheppen en vernietigen, maar tegelijkertijd lijkt het ook iets tragisch te hebben. In dit verband is de Hindoeïstische notie van Kali, de Zwarte Godin, zo belangrijk ‑ één hand van haar creëert het universum en de andere hand vernietigt het. Dit concept van eeuwigdurende schepping en vernietiging vindt men niet alleen bij de Hindoes, maar ook in de hedendaagse kunst (zie ook: Coming Home, p. 138). Het is slechts een kwestie van dit éne te herkennen in al zijn verschillende expressievormen.

Hoofdstuk uit ‘Eén Zijn – Thuiskomen bij je Zelf’ van Jan Kersschot (heruitgave als e-book, uitgeverij Ankh Hermes, 2017)

Zie ook www.kersschot.com

Zondag 14 januari 2018: Satsang met Jan Kersschot >>>

Stefaan
Door

Stefaan

op 20 April 2017

Helder je uitleg Jan! Prachtig

Ton Ottevanger
Door

Ton Ottevanger

op 25 April 2017

Hallo Jan,wat een geluksvogel ben je om deze waarneming geschonken te hebben gekregen en hoe komt het toch dat het de een overkomt en een ander niet? Mensen die de vreugde kennen van het door de spiegel kijken zijn niet degenen die oorlog voeren.Integendeel.Van harte gefeliciteerd en nog veel vreugde om te delen toegewenst.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina