arrow_drop_up arrow_drop_down

Deze activiteit is voorbij. Als je inschrijft op onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe data voor activiteiten en ontvang je ook het gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit.

Schrijf je hier in >>>

Foto Jan Koehoorn | Dit Moment

Satsang met Jan Koehoorn

Zaterdag 24 november 2018 (13u30 - 17u)
Hof van Watervliet - Brugge


Bij diepgaand, integer, wezenlijk zelfonderzoek, blijkt dat er in de wereld van de verschijnselen niets absoluuts te vinden is.
(Jan Koehoorn)

Wie ben ik werkelijk?

Satsang. Zelfrealisatie. Verlichting. Magische woorden met een magnetische werking. Als je niet uitkijkt, wordt onderzoek in de traditie van advaita vedanta weer gewoon het zoveelste project, de ultieme projectie. Wat mij betreft is de functie van satsang om je zo snel mogelijk weer met beide benen op de grond te zetten en je te laten kijken naar wat nu, op dit moment, eigenlijk je situatie is. Dat betekent waarschijnlijk dat je op sommige onderdelen teleurgesteld zult zijn. Of misschien wel opgelucht, omdat het net helemaal niet een ver, onbereikbaar doel is.


Wat is het doel eigenlijk? De meeste mensen zouden zeggen: 'Jezelf ontdekken'. Maar je bént al jezelf, dus het ligt blijkbaar niet in de sfeer van 'iets bereiken'. Dan is de enige mogelijkheid dat er een groot misverstand aan de hand is, en dat je niet bent wat je denkt dat je bent. Mijn leraar Alexander Smit zei altijd: 'Het nu is je enige kapitaal.' En zijn leraar Nisargadatta zei altijd: 'Richt je op ik-ben'. In mijn ervaring onderzoekt bijna niemand deze beweringen echt grondig. Want ze zijn té simpel, zo eenvoudig kan het niet zijn. Blijkbaar hebben we geleerd dat jezelf zijn een ingewikkelde kwestie is.


Op satsang nodig ik je uit te kijken naar alle ingewikkelde constructies die je voor jezelf gecreëerd hebt. Het maakt niet uit of je jezelf ziet als een 'gevoelsmens', of als een 'intelligent iemand', of als een 'artistiek persoon'. De centrale vraag is altijd dezelfde: 'Wie ben ik werkelijk?'

Foto Jan Koehoorn | Dit Moment

Jan Koehoorn

Jan Koehoorn geeft sinds 1999 lezingen over zelfonderzoek in de traditie van de advaita vedanta. Zijn leraar was Alexander Smit, die op zijn beurt weer leerling was van Shri Nisargadatta Maharaj.


Jan Koehoorns eerste kennismaking met advaita was een boek van Wolter Keers, de nestor van advaita in Nederland. Jan werd meteen getroffen door de helderheid waarmee Keers over zelfonderzoek schreef. De vooroordelen die hij had over spiritualiteit (zweverig, stemmingmakerij) werden meteen van tafel geveegd: ‘Wat me opviel bij advaita,’ aldus Jan Koehoorn, ‘was dat nergens een beroep werd gedaan op mijn goedgelovigheid. Ik werd uitgenodigd om voor mezelf te kijken. Mijn leraar Alexander zei altijd: “Het is zelfonderzoek, geen anderen-onderzoek”.’


‘Het waarnemen zelf is voldoende. Als je een neiging of verlangen ziet, is de herkenning genoeg. Het heeft niets te maken met zogenaamd “loslaten”. Je kunt namelijk niet eens meer iets vasthouden als je dit ten diepste beseft. Een neiging komt langs en verdwijnt. De enige continuïteit is het zelf. Al het andere komt op om vervolgens weer te verdwijnen.’

Bekijk het interview van Patrick Kicken met Jan Koehoorn

Vorige deelnemers aan het woord

Ik vond de satsang met Jan geweldig. Voor mijn gevoel is hij een echte leraar die je de richting kan wijzen. De helderheid van Jan maakt zijn satsang luchtig, duidelijk en to the point. (Tanja)


De satsang met Jan Koehoorn voelde als 'thuis', Ik vergeet meestal wat er gezegd wordt tijdens de satsangs. Het is meer een twijfelloos besef dat Jan het over dezelfde basis/in-grond/on-grond heeft waar ik zoveel mogelijk mee in contact wil zijn. Ik weet wel dat ik daar eigenlijk niet van weg kan, maar hij raakt iets bij mij, een grond-toon. Daarnaast is hij een sympathieke mens, die zich ook kwetsbaar toont. (Hilda)


Jan brengt non-dualiteit over met humor en doet mij in dat aspect wat denken aan Eckhart Tolle. Hij is ook heel open over zijn eigen pad en hoe zijn huidige leven er nu uit ziet. De aanwezigheid van Claudia was ook heel mooi en het feit dat zij ondanks haar beproevingen er zo gelukkig bij aanwezig was bewijst dat Jan in zijn leven non-dualiteit beleeft en uitstraalt. Hij is ook heel rechtstreeks, doet er geen doekjes rond, maar is toch nooit kwetsend naar zijn publiek toe. Belangrijk is dat hij elke vorm van "zweverigheid" en new-age gedoe van de hand doet. Hij blijft met zijn beide voeten in de realiteit staan maar weet die tegelijkertijd ook te relativeren. (Luc)


Voor mij was de satsang met Jan erg verhelderend. Het is to the point, werkelijk de directe weg en daar hou ik van. Aan de vragen die gesteld worden, kan je merken dat nog veel mensen (ook ik) worstelen met de persoonlijkheid (emoties, depressies, etc.). Jan heeft daar veel duidelijkheid gebracht, vanuit ons zelfbeeld, kunnen we nooit tot bewustzijn komen. (Petra)

Praktisch

Datum: zaterdag 24 november 2018 (13u30 - 17u)

Deelnameprijs: 30 euro (koffie/thee/koekjes inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Hof van Watervliet - Oude Burg 27 - 8000 Brugge

(gelegen in het historische centrum van Brugge en ongeveer 15 min. wandelen van Brugge station)

Een plannetje met de locaties (Hof van Watervliet, station) en info over parkeer- en slaapgelegenheid in Brugge vind je op de pagina Hof van Watervliet >>>

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>