arrow_drop_up arrow_drop_down

Deze activiteit is voorbij. Als je inschrijft op onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe data voor activiteiten en ontvang je ook het gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit.

Schrijf je hier in >>>

Jan Kersschot satsang | Dit Moment

Transpersoonlijk Leven

Bijeenkomst met Jan Kersschot

Zondag 2 februari 2020 (13u30 - 17u)
Hof van Watervliet - Brugge


Een transpersoonlijk leven geeft aandacht aan het persoonlijke én het Onpersoonlijke, aan het tijdelijke én het Tijdloze, aan de vorm én het Vormloze.

Transpersoonlijk Leven

Hoe meer we vertrouwd geraken met non-dualiteit, hoe meer een aantal misverstanden en oude conditioneringen worden doorzien. Omdat de stemmen in ons hoofd veel stiller worden, ervaren we doorgaans een groter gevoel van vrede en innerlijke rust. Het ego verschijnt nog af en toe als een handig concept in het dagelijkse leven, maar het krijgt minder de kans om als een commandant de plak te zwaaien. En dat kan inderdaad bevrijdend werken. Minder ego, meer vrede.

Maar als dit beperkt blijft tot een louter mentaal inzicht kan het nog steeds wat koud aanvoelen. Er is een duidelijke helderheid en een diepgaand weten, maar er lijkt een fundamenteel menselijk aspect te ontbreken.

Een van de manieren waarop dat menselijke zich opnieuw kan ‘openbaren’ is dat we in onszelf een kern ontdekken die we beschrijven als het centrum van mededogen. Dit heeft niets te maken met bijvoorbeeld de liefde in persoonlijke relaties of met persoonlijke emoties. Het verwijst eerder naar een universele, onpersoonlijke liefde die niets of niemand uitsluit.

Het mentale inzicht blijft nog steeds bewaard, maar er is een dimensie aan toegevoegd. We herkennen dit Universele (het Wezenlijke) nu niet alleen in onszelf maar ook in de medemens. Het is één Ruimtelijkheid. Er ontstaat een spontaan mededogen, dikwijls gevolgd door een diepe tevredenheid (Ananda).

In transpersoonlijk leven worden het persoonlijke en het universele één. Non-dualiteit wordt niet alleen gezien en begrepen maar ook beleefd en doorvoeld. Minder ego, meer mededogen.

Tijdens deze bijeenkomst gaat Jan dieper in op dit thema en is er uitgebreid ruimte voor vragen.

Jan Kersschot - Dit Moment

Jan Kersschot

De Belgische arts en beeldend kunstenaar Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en sloot zich in zijn studietijd ook een periode aan bij een groep die Siddha Yoga beoefende in de traditie van Muktananda. Daarna ontmoette hij o.a. Alexander Smit en Douglas Harding, maar het waren vooral zijn ontmoetingen met Nathan Gill en Tony Parsons in Londen die het meest helderheid brachten.


Hij schreef meerdere Engelstalige boeken over non-dualiteit die werden vertaald in meer dan vijf talen. In het Nederlands zijn drie  boeken uitgegeven bij Ankh Hermes: ‘Eén Zijn’, ‘Het is zoals het is’ en 'Golf en oceaan', en bij Samsara verscheen 'Minder ego meer vrede'. Sinds de vertaling van zijn boek Nobody Home in het Japans is hij ook daar een graag geziene gast om over het thema non-dualiteit te spreken.


Jan geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Hij zegt, ‘Ik zelf heb niets bijzonders bereikt. Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn gesprekken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het universele. Niets of niemand wordt uitgesloten.’

Bekijk het interview van Patrick Kicken met Jan Kersschot

Praktisch

Datum: zondag 2 februari 2020 (13u30 - 17u)

Deelnameprijs: 25 euro (koffie/thee/koekjes inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Hof van Watervliet - Oude Burg 27 - 8000 Brugge

(gelegen in het historische centrum van Brugge en ongeveer 15 min. wandelen van Brugge station)

Een plannetje met de locaties (Hof van Watervliet, station) en info over parkeergelegenheid in Brugge vind je op de pagina Hof van Watervliet >>>

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>