arrow_drop_up arrow_drop_down

Deze activiteit is voorbij. Als je inschrijft op onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe data voor activiteiten en ontvang je ook het gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit.

Schrijf je hier in >>>

Jan Kersschot satsang | Dit Moment

Bijeenkomst met Jan Kersschot

Zondag 3 februari 2019 (13u30 - 16u30)
Hof van Watervliet - Brugge


Waarom niet gewoon rusten als bewustzijn,
zonder enige vorm van conceptualisatie?

(Jan Kersschot)

Minder ego meer vrede

Non-dualiteit gaat ervan uit dat de werkelijkheid – dat wat is - ondeelbaar is. Dat klinkt mooi, maar heeft dit inzicht ook praktische gevolgen? Het wezenlijke mag dan wel ondeelbaar zijn, het menselijke voelt helemaal anders aan. Ons lichaam is duidelijk gescheiden van de anderen, toch? En al die stemmen in ons hoofd mogen we best eens grondig onderzoeken. Is het nodig om die stemmen en de bijhorende verhalen te blijven geloven?


Het gevoel een afgescheiden entiteit te zijn – de identificatie met het ego - is bij nader onderzoek niet meer dan een gedachte die af en toe verschijnt. Het ego is er dus wel, het kan zelfs nuttig zijn om te functioneren in de maatschappij, maar wanneer we inzien dat het niet meer is dan een concept verliest het zijn centrale positie en zijn macht. Het ego wordt figurant in plaats van hoofdrolspeler.


Tijdens de bijeenkomst met Jan gaan we dieper in op deze materie. Het herkennen van onze ware aard en het ontmaskeren van het ego kan als gevolg hebben dat een aantal misverstanden worden doorprikt en hardnekkige illusies worden doorzien. Het loslaten van al die onnodige ballast geeft een gevoel van ruimtelijkheid, innerlijke rust en tevredenheid. 


Als de innerlijke dictator wordt ontmaskerd stroomt het leven gewoon verder, maar nu op een meer natuurlijke manier. Deze herkenning heeft niet alleen aangename gevolgen op de beleving van ons ‘eigen’ dagdagelijkse handelen, er is ook een onomkeerbare invloed op de manier waarop we in het leven staan en met onze medemensen omgaan. Als we het dagelijkse spel van het ego doorzien, ontstaat er ruimte voor vrede.

Jan Kersschot - Dit Moment

Jan Kersschot

De Belgische arts en beeldend kunstenaar Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en sloot zich in zijn studietijd ook een periode aan bij een groep die Siddha Yoga beoefende in de traditie van Muktananda. Daarna ontmoette hij o.a. Alexander Smit en Douglas Harding, maar het waren vooral zijn ontmoetingen met Nathan Gill en Tony Parsons in Londen die het meest helderheid brachten.


Hij schreef meerdere Engelstalige boeken over non-dualiteit die werden vertaald in meer dan vijf talen. In het Nederlands zijn twee boeken uitgegeven bij Ankh Hermes: ‘Eén Zijn’ en ‘Het is zoals het is’, en bij Samsara verscheen zijn nieuwste boek: 'Minder ego meer vrede'. Sinds de vertaling van zijn boek Nobody Home in het Japans is hij ook daar een graag geziene gast om over het thema non-dualiteit te spreken.


Jan geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Hij zegt, ‘Ik zelf heb niets bijzonders bereikt. Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn gesprekken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het universele. Niets of niemand wordt uitgesloten.’


"Het boek Minder Ego Meer Vrede is een verzameling van interessante dialogen over non-dualiteit. Een groot pluspunt is het feit dat de vraagstellers op een volwaardige manier deelnemen aan het gesprek vanuit hun eigen ervaringen met non-dualiteit. Hier dus niet de kleuter die vragen stelt en de meester die het evangelie brengt, oef! Jan Kersschot keert altijd zeer consequent terug naar de essentie: het spirituele ego is niet uitgenodigd op het feest van verlichting. In plaats van te zoeken naar bevrijding voor de persoon, wordt het duidelijk dat non-dualiteit verwijst naar bevrijding vàn de persoon. Er valt niets te halen voor het spirituele ego, want we zijn allemaal die ene oceaan van Bewustzijn. Zijn kent geen hiërarchie. Er zijn weliswaar golfjes in allerlei maten en vormen, maar ze bestaan allemaal uit water. Het blijft een ijzersterke metafoor, op de cover van het boek zien we dan ook een golf. Wat met de vrije wil? Wat met de ellende in de wereld? Wat moet ik dan met mijn ego, het gevoel een persoon te zijn? Het geheugen als gediplomeerde leugenaar. De papegaaien in ons hoofd. De rol van de guru. Jan Kersschot belicht een hele reeks onderwerpen op een zeer heldere manier vanuit non-dualiteit. Ideale lectuur voor wie wil ontdekken waar non-dualiteit nou eigenlijk over gaat, die is met dit boek al een heel eind op weg." (boekrecensie: Filip De Loof)

Bekijk het interview van Patrick Kicken met Jan Kersschot

Praktisch

Datum: zondag 3 februari 2019 (13u30 - 16u30)

Deelnameprijs: 20 euro (koffie/thee/koekjes inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Hof van Watervliet - Oude Burg 27 - 8000 Brugge

(gelegen in het historische centrum van Brugge en ongeveer 15 min. wandelen van Brugge station)

Een plannetje met de locaties (Hof van Watervliet, station) en info over parkeergelegenheid in Brugge vind je op de pagina Hof van Watervliet >>>

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>