arrow_drop_up arrow_drop_down
4 november 2016 
in Emoties

Omgaan met angsten

“Hoe moet ik omgaan met mijn angsten?” is een vraag die me vaak is gesteld. Stop! Niet doen! Ga er vooral niet mee om!

Angst heeft jou niet nodig als bemiddelaar. Angst hoeft niet gemanaged te worden. Angst vraagt werkelijk niets van jou. Het wil alleen maar gevoeld worden. Het wil gewoon zijn dansje doen. Laat angst gewoon angstig zijn, dat is alles wat het wil. Het is juist het ‘ermee omgaan’ dat voor de ellende zorgt.

De moed om elke emotie te doorvoelen

Emoties hebben geen interventie van ons nodig. Ze hebben een zeer hoog zelf-oplossend vermogen. Het zijn eenvoudigweg sensaties, die in het moment verschijnen en als we ons er niet mee bemoeien dan zullen ze ook weer uit zichzelf verdwijnen. Maar dit vertrouwen we niet, dus we moeten iets ‘doen’ om ermee om te gaan, we moeten het op een of andere manier kunnen sturen en controleren.

Wat we echter niet zien, dat is dat de pogingen waarmee we onszelf willen behoeden voor de pijn, de pijn juist veroorzaken. De pogingen zijn de pijn, de pogingen zijn het lijden. De emoties zelf zijn feitelijk niet het probleem, maar het is juist alle mentale agitatie er omheen waarmee we proberen om te voorkomen dat we de emotie daadwerkelijk voelen. Als de pogingen om aan het lijden te ontsnappen wegvallen, valt daarmee ook het lijden weg.

Het enige dat nodig is, is een kleine verschuiving van onze focus én de moed om de angst of welke emotie dan ook in al zijn hevigheid te doorvoelen. Het ‘vertrouwde’ patroon is om bij een naderende emotie direct een beroep te doen op ons denkapparaat, in de hoop daar een strategie te vinden waarmee we aan de emotie te kunnen ontsnappen.

Pas als we werkelijk zien dat dit een heilloze weg is kunnen we open staan voor een andere mogelijkheid: om hier simpelweg mee te stoppen, om onze aandacht af te wenden van het denkcircus en rechtstreeks de emotie tegemoet te treden. Tenslotte is dat het enige echt concrete wat zich in het moment afspeelt; een emotie.

Een uitnodiging tot overgave

Erik van Zuydam 2016 | Dit MomentErgens in het lichaam spelen zich sensaties af. De rest bestaat uit spookverhalen in het hoofd. En zolang we op de loop blijven voor die verhalen, blijven ze ons achtervolgen. Als je er voor wegrent kan angst uitgroeien tot een schijnbaar monster. Maar wanneer je je 180 graden omdraait en de angst met open vizier tegemoet treedt, wordt het monster plots heel verlegen.

Het vreemde van angst is, dat het alleen maar kan bestaan zolang jij er je medewerking aan verleent, door erin te geloven en je er vervolgens tegen te verzetten. Door het bijvoorbeeld te ontkennen, te onderdrukken of ervoor weg te rennen. Dat verzet maakt dat de angst heel reëel lijkt, dat het werkelijk lijkt te bestaan.

Je eigen afweer tegen de angst is het infuus waarmee je de angst in leven houdt. En het verzet is niets anders dan het ego, dat zichzelf met zijn strijd krampachtig overeind probeert te houden. Voor het ego is overgave aan de angst een soort sterven.

En dat is precies waar het leven je toe uitnodigt met de angst. Daarin schuilt de genade. Het is letterlijk een uitnodiging tot overgave, om te sterven aan het ego, en juist in dat sterven tot werkelijk leven te komen.

Uit: Erik van Zuydam – De Ontdekking van het Nu (uitgeverij Ankh Hermes)

Zondag 19 mei 2019: Non-dualiteit praktisch benaderd – Bijeenkomst met Erik van Zuydam >>>

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina