arrow_drop_up arrow_drop_down
7 juni 2016 

Non-dualiteit en bewustzijn

De boodschap van advaita (non-dualiteit) is dat er slechts één ‘zijn’ is. Er is slechts één aanwezigheid, één bewustzijn – één zijn. Jij bent dat bewustzijn, dat ‘zijn’ waarin het universum en alle mogelijkheden zich aandienen. De schijnbare twee – jij en ik – zijn echt alleen maar het Ene. Er is niets, op Een na.

Al-wat-is bestaat in wat jij bent; het is niet gescheiden van jou. Alles is echt een en hetzelfde; bewegende energie die ontelbare vormen aanneemt. Maar de schepping zelf is eindig in de oneindigheid van het allesomvattende bewustzijn.

Alle personages en alle gebeurtenissen bevinden zich binnen het denken. Je kunt het vergelijken met dromen. Op dezelfde wijze speelt de wereld van verschijnselen zich af in wat jij bent. Niets wat bestaat is gescheiden van wat je bent. (…)

De illusie van afgescheidenheid

John Greven | Dit MomentEr is slechts één zijn, één Bron, verschijnend als vele. Sommigen noemen het ‘Tao’ of ‘God’, maar er bestaan nog veel meer namen om de Bron, die het denken niet kent, te benoemen. Men gelooft dat de Bron de voortbrenger is van alles wat is. Jij bent die Bron.

Nu zou het denken zich kunnen afvragen of ik suggereer dat jij God bent. Het wringt zich in allerlei bochten om te begrijpen dat jij de Bron bent, maar de Bron is niet een object dat het denken kan herkennen. Jij bent de Ene en je glorieert in de illusie van ‘zijn’ – wat lijkt als iets persoonlijks.

Er is een gezegde: ‘Proef één druppel zeewater en je weet hoe de hele oceaan smaakt.’ Ken de Bron die je bent en je kent de Bron van alles – want jij bent dat. Afgescheidenheid is alleen maar een gedachte in je hoofd.

Waar smaakt de oceaan naar? Ze smaakt als grenzeloze vrede die niet kan verstoord worden. Onaantastbaar. Vrede die niet kan verstoord worden omdat ze de enige werkelijkheid is. Vrede die verder gaat dan ‘weten’. Het smaakt naar liefde, zo heel en compleet dat er geen behoefte is aan iets anders, terwijl alles er mag zijn.

Het smaakt naar thuis.

Uit: John Greven – Eén (uitgeverij Samsara 2006)

Website John Greven: www.johngreven.blogspot.com

Website Samsara: www.samsarabooks.com

Roeland
Door

Roeland

op 6 January 2019

God is alles, het allesomvattende dat wij niet kunnen vatten Alles is mentaal (bewustzijn), alles is één (geheel) en alles is energie (licht). God (macro) heeft de mens (micro) geschapen naar zijn evenbeeld. De zon (macro) en het hart (micro) zijn de centra's. Als polariteit, het oordelen van de buitenwereld (hoofd) in onszelf (binnenwereld) ophoudt, dan valt oorzaak en gevolg (het juiste pad), ritme (tijdloos) en geslacht ( universeel) weg. Je hart (sterrenpoort) gaat open en je bent universeel verbonden,Je begeeft je In een hogere dimensie (bewustzijn), je straalt (licht) en je voelt je compleet. (één) Het onvoorwaardelijke, het alwetende m.a..w..het goddelijke is aanwezig.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina