arrow_drop_up arrow_drop_down
10 november 2018 

Niets bestaat buiten Bewustzijn (Jan Koehoorn)

Het enige kapitaal dat we hebben is datgene wat er op dit moment verschijnt. Het verschijnen van een object in Bewustzijn is ook onmiddellijk het waarnemen van dat object. Meer dan dat kennen we niet. Wat er is, is er. Wat er niet is, is er niet.

Objecten kunnen van alles zijn, van pure woede tot een hevige verliefdheid. Zodra het gezien wordt, ben je je er bewust van, op precies hetzelfde moment. Objecten komen op, worden gezien, en verdwijnen in Bewustzijn, zoals een golf opkomt in water. Er is dus geen wezenlijke scheiding tussen objecten en Bewustzijn. Objecten zijn Bewustzijn, weerspiegeld als vorm.

Dit geldt ook voor gedachten als: ‘Ik ben de persoon’, ‘ik ben geïdentificeerd’, ‘ik wil dit graag’, ‘ik wil dat niet’. Veel mensen denken dat je gebonden kunt raken door dit soort gedachten, maar ook deze verschijnen, worden gezien en verdwijnen in/als Bewustzijn.

Jan Koehoorn 900x340 | Dit Moment

Verschijnselen bestaan niet buiten Gewaarzijn

Zodra objecten verdwijnen, lossen ze op in Bewustzijn. Ze gaan dus niet even een rondje om, om eventueel later weer terug te keren. Elke golf in het water van de zee is nieuw. Waar gaat een golf naartoe als hij oplost in water?

Je kunt je niet onbewust zijn van dingen. Zodra iets opkomt, ben je je ervan bewust. Als het niet opkomt, is het er niet. Verschijnselen kunnen geen zelfstandig leven leiden buiten jou als Gewaarzijn om. Als we dat zouden geloven, proberen we eigenlijk het bestaan van een object te bewijzen door het niet waar te nemen.

Zoals Alexander Smit zei: ‘Ik heb nog nooit een onbewusteling ontmoet.’

Jan Koehoorn in ‘Zelfonderzoek in de traditie van Advaita Vedanta’  – uitgeverij Samsara, 2012

Jan Koehoorn geeft sinds 1999 lezingen over zelfonderzoek in de traditie van de advaita vedanta. Zijn leraar was Alexander Smit, die op zijn beurt weer leerling was van Shri Nisargadatta Maharaj.

Zaterdag 24 november 2018: Satsang met Jan Koehoorn >>>

NoGuruNeeded
Door

NoGuruNeeded

op 10 April 2019

Het enige kapitaal dat we hebben is datgene wat er op dit moment verschijnt (alleen als je denkt zo). Het verschijnen van een object in Bewustzijn is ook onmiddellijk het waarnemen van dat object (’t is een onbewuste reactie erop, nothing else). Meer dan dat kennen we niet. Wat er is, is er. Wat er niet is, is er niet.(Wow! Wat een ontdekking! Bravo! ;) Verschijnselen bestaan in Gewaarzijn! No Jan / Pit / Maharaja is needed! Allez! Gebruik je gezond verstand!…

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina