arrow_drop_up arrow_drop_down
11 mei 2017 

Menselijkheid

Wat je in de oefening waarschijnlijk hebt ontdekt is dat jij niet te vinden bent. Er is geen ‘jij’. Dat kan schokkend en desillusionerend zijn. Daarom wil ik snel met je kijken naar het voertuig waarmee je in deze realiteit zit. Want of die ‘ik’, deze realiteit en dit lichaam nu illusie is of niet, we ervaren hem wel. En dat is natuurlijk niet voor niets. We hebben zelf de keuze gemaakt om hier te zijn. Dus laten we ook de lol daarvan in gaan zien… En dat wat nodig is om je vrij te voelen.

Moeiteloos jeZelf zijn begint met volledige acceptatie van je menselijkheid.

Acceptatie van gedachten die voorbij komen, van gevoelens die door je heen gaan en… last but not least, van het karakter waarmee deze persoonlijkheid in deze wereld zijn rol vervult! Misschien ga ik je teleurstellen met de volgende opmerking, maar mogelijk schept hij ook verlichting…

De blauwdruk waarmee je hier gekomen bent is hardcoded! oftewel: onveranderbaar!

Het enige wat veranderen kan is jouw perceptie van de werkelijkheid. Maar met jouwe menselijkheid zul je het hier moeten doen.

Rusten in wie je bent

Het is niet het leven waar mensen mee worstelen, ze worstelen met de menselijkheden waarmee deze wereld ervaren wordt, de gedachten, gevoelens en het lichaam. Het leven zelf is wat het is. Een troost: we zitten allemáál in een menselijke ervaring.

Stel je voor dat je over je onvrede van dit jasje heen stapt. Je weet dat dit jasje niet is wie je werkelijk bent, maar dat je daarmee wel deze wereld ervaart en dient. En dat je rust in dat jij bent zoals jij bent. Je vertrouwt erop dat wat jij hier kwam beleven het best geleefd kon worden in dit lichaam en deze geest, met dit karakter, en dus klopt. JIJ koos op een dieper niveau dit voertuig met subtiele precisie om redenen die jij vanuit dit beperkte gedachtenkader niet kunt overzien.

Ongetwijfeld snap je nog niet waarom en zie je het bijzondere van deze menselijke manifestatie nog niet, maar rusten in wie je bent is al een mooie stap. Het is weerstand opgeven tegen wat je niet wilt zijn. Het is daarna een kwestie van tijd dat je gaat zien wat er zo bijzonder is aan jou en daarmee het bijzondere van iedereen gaat zien. Want juist dat wat zo ‘gewoon’ is aan jou, dat is zo bijzonder en gaat moeiteloos.

Accepteren kun je alleen maar ‘niet-doen’

Vera Helleman 2017 - 300x300 | Dit MomentHet mooie van jezelf gaan accepteren is dat al je menselijke eigenschappen door deze oordeelloosheid hun verkramping verliezen en zo hun in de meest oprechte vorm tot uiting zullen komen. De agressie bijvoorbeeld die je van jezelf verafschuwt zal na acceptatie niet meer geforceerd eruit hoeven komen, maar in andere uitingsvormen zich manifesteren als het voorbij komt.

Kracht, passie, hartstocht, zijn allemaal energetische broertjes van agressie. Vergeet niet dat alles wat je onderdrukt zich vroeg of laat als exces zal kunnen gaan uitdrukken of het gaat gespiegeld worden in de buitenwereld.

Accepteren is echter niet iets dat je kunt ‘doen’, dat kun je alleen maar ‘niet-doen’. Accepteren is het wegvallen van weerstand, loskomen van de identificatie met dat ik-je waar iets mis mee is, en ontspannen in de positie van aanschouwer. In verbinding met jeZelf en alle expressievormen daarvan: je karakter, het leven, de ontmoetingen daarin…

Wat dus enkel nodig is, is dat je je weerstand opgeeft tegen dat wat je niet wilt zijn en alles dat zich in jou en vanuit jou manifesteert toelaten in je hart.

(Hoofdstuk uit het boek ‘Moeiteloos JeZelf zijn’  van Vera Helleman – uitgeverij Leven In Vrijheid, 2014)

Zondag 11 juni 2017: Satsangnamiddag met Vera Helleman in Brugge >>>

Ton Ottevanger
Door

Ton Ottevanger

op 13 May 2017

Fijn Vera dat het vermogen accepteren van dat wat is en loslaten en alle waanzelfbeelden van identiteit enz. jou is overkomen.Er zal zoals meestal het geval veel geworstel aan vooraf zijn gegaan .Besef krijgen van hoe een en ander in elkaar zit kan kennelijk niet zonder pijn gepaard gaan,de prijs voor de vrijheid,pijnlijk om te zien maar zeker de moeite waard.Goed thema .

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina