arrow_drop_up arrow_drop_down
6 juni 2015 

Meditatie: met open ogen

Er is een overtuiging bij veel mensen die beginnen met mediteren, dat meditatie altijd op een bepaalde manier uitgevoerd moet worden: op een meditatiekussen, in de lotushouding, door het uitspreken van een mantra en met de ogen gesloten. Dit is allemaal niet noodzakelijk.

Meditatie is eenvoudig zijn met wat-is, in welke positie je lichaam ook verkeert. Een totaal niet-doen dus. Elke techniek is een doen. Zelfs de gedachte: ‘Ik ben aan het mediteren’, kan de echte meditatie in de weg zitten. Vergeet zelfs het woord ‘meditatie’.

Regelmatig zit onze aandacht gevangen in het gebied van het denken en de daarmee samenhangende emoties. Stil zijn, door even bewust adem te halen, verplaatst de aandacht van het hoofd naar de ruimte eromheen. Opeens is de mist in je hoofd opgetrokken, alles is onmiddellijk helder en stil.

Hoe zich dat vertaalt in het dagelijks leven?

Als er een moment is waarop je niks hoeft te doen, of je moet wachten op iets, en je voelt onrust opborrelen, is er vaak de neiging om de mobiele telefoon of tablet te pakken. Je staat bijvoorbeeld te wachten op de trein, op collega’s die niet aanwezig zijn bij een vergadering, in de rij voor de kassa, in de wacht bij een telefonische hulplijn, of je loopt naar de supermarkt, en dergelijke. Waarom dan niet even een korte meditatie?

Zie of voel – al lopend of zittend – alles exact zoals het gaat. Ontspan in het stille gebied binnenin jezelf, terwijl de wereld om je heen gewoon haar gang gaat. Als hulp kun je de aandacht licht op je adem gericht houden en zien wat er gebeurt. Kijk hoe de gedachten of emoties bezig zijn, of juist stil vallen.

Alles wat je voelt is goed, ook de eventuele onrust die omhoog komt, nu je even niets doet. Ontdek de verslaving van het denken en hoe je stilte, leegte en ‘niet-doen’ het liefst ontloopt. Het gaat er niet om je beter te voelen, maar om alles te voelen wat er verschijnt. Daarbij is een open aandacht steeds belangrijk. Blijf zolang als je wilt in dit onzichtbare gebied van vrede en stilte.

Uiteindelijk zie je dat alles simpelweg vanzelf gaat: de wereld wereldt, onrust onrust, angst angst, een boom boomt, een mens menst, plezier pleziert, adem ademt, en stilte stilt …

Uit: Jan Prins – Nu Even Stil (uitgeverij AnkhHermes, april 2015)

Website Jan Prins: www.nuevenstil.nl

Bekijk ook het Youtube interview met Jan Prins:

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina