arrow_drop_up arrow_drop_down
28 september 2015 

Meditatie is controle loslaten

Verlichting is uiteindelijk niets meer dan de natuurlijke staat. Als je die van alle ingewikkelde terminologie en al het moeilijke jargon ontdoet, is verlichting simpelweg het terugkeren naar onze natuurlijke staat.

Een natuurlijke staat betekent vanzelfsprekend een staat die niet gekunsteld is, een staat die geen moeite of discipline kost om in stand te houden, een zijnstoestand die door geen enkele manipulatie van lichaam of geest versterkt wordt – met andere woorden, een staat die volkomen natuurlijk en volledig spontaan is.

De natuurlijke staat van de geest

Veel meditatietechnieken zijn goed beschouwd een manier van beheersing. Zolang de geest onze ervaring beheerst en leidt, is het niet waarschijnlijk dat hij ons in een natuurlijke staat brengt. Een natuurlijke staat is die waarin wij niet onder controle van de geest staan.

Het probleem zit hem in de houding waarmee we meditatie benaderen. Als onze houding er een is van beheersing en manipulatie – als we uitgaan van het standpunt dat we een discipline onder de knie willen krijgen – dan staat de houding in de weg. Dan is het in feite de geest of het ego dat mediteert.

Adyashanti | Dit Moment

Adyashanti

Ware meditatie

In wat ik Ware Meditatie noem, wordt deze neiging om de geest te beheersen en te manipuleren van begin af aan losgelaten. Dit laten varen van beheersing en manipulatie is het fundament van Ware Meditatie.

Al klinkt dit nog zo gek, het buitengewoon eenvoudige begin van meditatie is beheersing loslaten, manipulatie loslaten. Meditatie en concentratie zijn twee verschillende dingen. Concentratie is een discipline. Meditatie is de controle loslaten.

Adyashanti, uit het boek ‘Ware Meditatie’ (uitgeverij Samsara)

Danny Senesael - openhemel.be

Tekst geselecteerd door: Danny Senesael
Danny Senesael heef kennis van non-dualiteit, advaita, dzogchen, mindfulness en schrijft recensies voor het tijdschrift InZicht.
Hij is ook EFT Master Practitioner, begeleidt mensen om emotionele blokkades op te lossen en is gespecialiseerd in traumaverwerking.
Zie www.openhemel.be.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina