arrow_drop_up arrow_drop_down
9 december 2019 

De betekenis van het Leven is levendigheid (Peter Dziuban)

Stel je een wijnproeverij voor. Op een wijnproeverij gaat het erom om te proeven. Er kan natuurlijk ook gediscussieerd worden, want er valt veel te leren en te bespreken over wijn. Er komt geen einde aan wat er over wijn gezegd kan worden. En toch, ook als alle mogelijke ideeën over wijn bediscussieerd zouden worden, zou het nooit ook maar de smaak van één enkele slok wijn benaderen. Zo is het ook met het Leven.

Wat erover geleerd of geweten kan worden is geweldig – maar het is net als je erbuiten plaatsen en er vervolgens naar kijken. Het is ervan verwijderd, louter conceptueel, en niet het eigenlijke Leven. Dus behalve dit alleen maar te lezen word je uitgenodigd om te proeven wat het betekent om eigenlijk Leven te zijn, te leven als Levens levendheid, en niet alleen informatie verzamelen over het Leven.

Om te beginnen, om Leven te zijn, moet het Leven niet werkelijk levend zijn? Moet het Leven niet vitaal, zeker ‘levend-ig’ zijn? Het Leven is niets als het niet levend is. Je kan zeker zeggen “Ik ben levend want ik ben op dit moment bewust.”

Levend zijn is voelbaar, leefbaar maar niet denkbaar

Wees een moment stil en merk een zacht gevoel van simpelweg levend te zijn op, of levendigheid.

Maar wat is dat precies? Niet de gedachten over dit levend zijn, maar het ‘in leven zijn’ zelf. Het is ‘jij’ die levend en aanwezig is voordat er gedachten opkomen. Op dit niveau is de levendigheid van het Leven alleen voelbaar, en leefbaar – en niet denkbaar. Pauzeer een moment om dit te ervaren.

Merk op dat als bewustzijn aandacht geeft aan dit gevoel van levend zijn, het een bewust levend zijn wordt.

Als spiritualiteit nog wat ‘nieuw’ is kan het gevoel van levend zijn je eerst vluchtig of vaag toeschijnen – als een zacht gefluister. Wat levend zijn onduidelijk maakt, is de tendens om te focussen op prikkels die om aandacht schreeuwen – visuele indrukken, geluiden, aanrakingen, gedachtes en emoties.

Het is alsof er een televisie hard aanstaat in de kamer en je het zachte gefluister niet kan horen. Het gefluister is er, en kan zeker opgemerkt worden, maar het is toegedekt. Als het nodig is ga dan zachtjes door – zonder na te denken – om dit zachte gevoel van levend zijn bewust te voelen.

Het leven zelf is levendheid, niet jij

Door ‘in te tunen’ als bewuste levendheid wordt het duidelijk dat deze levende aanwezigheid niet iets is waar je persoonlijk verantwoordelijk voor bent. Je bent op dit moment niet als persoon bezig leven te veroorzaken om aanwezig te kunnen zijn.

Wie kan al nadenkend weten hoe Leven in het leven wordt geroepen? Is er iemand die weet hoe je bewustzijn bewust kan maken? Natuurlijk niet.

Het is het Leven zelf dat ‘het doet’, deze levendheid zijn.

Pauzeer een moment en kijk of je deze bewuste levendheid uit kan zetten, of weg kan doen. Dat kan je niet, omdat het het Leven zelf is, en niet ‘jij persoonlijk’, dat het is.

Peter Dziuban in InZicht van september 2019. Voor meer info www.inzicht.org.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina