arrow_drop_up arrow_drop_down
30 augustus 2015 

Je bent niet wat je lijkt te zijn

Wat zou je doen als je ’s morgens wakker werd en merkte dat je geen lichaam hebt? Er is geen lichaam aanwezig. Je kijkt onder de dekens. Je zoekt ernaar, maar je kunt het niet vinden. En je beseft ook dat jij niet de gedachten bent die deze dingen denken. Je bent ergens aanwezig als getuige van de gedachte dat je geen lichaam bent, en dat er geen lichaam is.

En toch voel je jouw Essentie overal in aanwezig. Je weet voor honderd procent zeker dat je geen lichaam bent. Dat is ontwaken. De paradox is dat je zeker weet dat er geen lichaam is, maar dat het lichaam toch verschijnt. Je weet dat er geen lichaam is en dat er geen gedachten zijn. En toch denkt er iets en lijkt er iets een lichaam te zijn.

Dat is een grote paradox, die we maya noemen, de grote illusie. Je bent nooit een lichaam geweest. En je zult het ook nooit zijn. Toch vereenzelvig je je met wat jij een lichaam noemt, je maakt van alles mee in het leven, je bent blij, je bent bedroefd, je huilt, je lacht, je bent ziek, je bent gezond, je bent arm, je bent rijk. Je ondergaat alle wisselende omstandigheden.

Je bestaat niet, toch lijk je te bestaan. Je lijkt twee armen en twee benen te hebben en rond te lopen en je doet dingen en je voelt dingen en je maakt van alles mee. Maar is dat wel zo? Ik kan je verzekeren dat het niet zo is. Het is nooit zo geweest en het zal nooit zo zijn.

Als je dit over jezelf realiseert, kan je geen pijn meer worden gedaan. Niets kan je ooit nog pijn doen. Je gevoelens kunnen nooit meer gekwetst worden, want je hebt geen gevoelens. Je bestaat alleen maar als Puur Bewustzijn, Puur Gewaarzijn. Dat is onze ware natuur, nu op dit moment, Puur Gewaarzijn. Er is nooit een lichaam geweest waar je mee om moest zien te gaan.

Robert Adams, uit het boek ‘Stilte van het hart’ (uitgeverij Samsara)

Danny Senesael - openhemel.be

Tekst geselecteerd door: Danny Senesael
Danny Senesael heef kennis van non-dualiteit, advaita, dzogchen, mindfulness en schrijft recensies voor het tijdschrift InZicht.
Hij is ook EFT Master Practitioner, begeleidt mensen om emotionele blokkades op te lossen en is gespecialiseerd in traumaverwerking.
Zie www.openhemel.be.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina