arrow_drop_up arrow_drop_down
9 februari 2016 

Je bent meer dan je ego

De beoefening van Yoga Nidra helpt je om de toegang tot het universele bewustzijn te ontdekken, om je intuïtie in te zetten en erop te vertrouwen, om binnen te treden in de gebieden van het non-dualisme en helemaal aanwezig te zijn in het Nu.

Yoga Nidra geeft je alle instrumenten in handen die je nodig hebt om de antwoorden te vinden op die vragen: Wie ben ik echt? Wat is de zin van het leven? Wat is geluk? Hoe kan ik mijn leven ten volle leven?

Het ‘ik-perspectief’

Jouw geest produceert een ‘ik-perspectief’, een ego, dat voortdurend op zoek is naar nieuwe oriëntatie, zekerheid en identiteit. Deze menselijke behoeften geven je houvast,, vooral in turbulente tijden.

Het ego klemt zich vast aan allerlei zaken die niet duurzaam zijn, en het identificeert zich met deze waargenomen objecten zoals ‘dit is mijn huis, dit is mijn werkplek, dit is mijn geld’ en ook met eigenschappen als ‘ik ben jong, ik ben sterk, ik ben intelligent’.

Het vergelijkt zich ook graag met andere mensen: ‘ik verdien meer dan mijn broer, ik ben knapper dan mijn vriendin, mijn kinderen zijn intelligenter dan die van de buren’…

Het universele bewustzijn

Toch ben jij meer dan alleen je persoonlijke bewustzijn, dan je ego. Er bestaat een bestendiger deel van jou dat zich niet identificeert met waargenomen objecten, maar geheel los daarvan bestaat. Dat is jouw ware en innerlijke ‘Ik’ – het universele bewustzijn.

Yoga Nidra ondersteunt je, zodat je jezelf kunt bevrijden van dat tijdsgebonden ego en je kunt verbinden met je ware ‘Ik’. Tijdens de oefening wordt je de vraag gesteld om een stap verder te gaan en je los te maken van de identificatie met het lichaam en de zintuiglijke waarneming. Daarmee ga je het universele bewustzijn direct ervaren.

Ook in het dagelijks leven zul je deze toegang steeds weer ervaren. Dat leidt tot een grote innerlijke vrijheid en een gevoel van verbonden zijn met alles.

Uit: Barbara Kündig – Yoga Nidra, de diepste ontspanningstechniek voor  lichaam en geest (uitgeverij Panta Rhei, 2013)

Neem deel aan de workshop Yoga Nidra – Rusten in Zijn (op zondag 3 april 2016 in Brugge).

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina