arrow_drop_up arrow_drop_down
7 april 2016 

In-zicht in onze werkelijke natuur

In 1970 was ik op een bijeenkomst met de filosoof en spiritueel leraar Douglas Harding, auteur van ‘On Having No Head’. Naar aanleiding van de vraag ‘Wie ben ik?’ vroeg Harding aan iedereen in de workshop om enkele van wat hij noemde ‘experimenten’ te doen en te zien wat we in onze eigen ervaring zijn.

De experimenten zijn heel eenvoudig. In het ‘wijsexperiment’ bijvoorbeeld wezen we met de vinger naar buiten in de kamer en stelden we vast wat we konden zien, namelijk een heleboel dingen. Daarna draaiden we de vinger om en wezen we naar binnen, naar de plaats waar anderen ons gezicht zien. Opnieuw stelden we vast wat daar te zien was. Ik zag mijn gezicht niet – in feite zag ik helemaal niets. Toch was dit ‘niets’ vol van de wereld.

Aandacht geven aan de openheid van waaruit je kijkt

Op dat moment ontdekte ik dat ik open was voor en één met alles. En ik ben ook vandaag nog steeds in dezelfde wijdopen gezichtsloze toestand (of niet-toestand). Ben jij ook zo? Het is geen kwestie van discussie, maar van aandacht geven – tweerichtingsaandacht. Anders gezegd, kijk niet alleen naar de dingen, kijk ook naar de plaats van waaruit je kijkt. Zie jij je ogen? Wijs ernaar met je vinger: het focust de aandacht en doet je kijken in plaats van alleen maar te denken.

Van waaruit kijk jij? Ik kijk vanuit een Openheid zonder ogen, die onbegrensd en transparant de vorm en de kleur aanneemt van het landschap voor mij. Ze is dat landschap. Voor mijn andere zintuigen geldt hetzelfde: doordat ik niets ben, word ik wat er gebeurt: het geluid van dat vliegtuig, de gewaarwording van deze stoel waar ik op zit, de geur en de smaak van de koffie die ik drink, de gedachte aan een vriend.

We zijn puur bewustzijn

Richard Lang 2015 - Headless Way | Dit MomentHet is een kwestie van identiteit. We zijn grootgebracht met ons te identificeren met onze verschijningsvormen. Als wij alleen dat zijn, dan zullen wij ook sterven. Maar als we naar binnen kijken en zien dat we niet deze verschijnselen maar puur bewustzijn zijn, dan zullen we niet sterven. Zo simpel is het! Puur bewustzijn was nooit geboren en zal nooit sterven.

En toch, als ik naar binnen kijk en dit onsterfelijke gewaarzijn vind, sterf ik – helemaal. Starend in de ruimte waar ik dacht dat mijn hoofd was, vind ik oneindige leegte, een levenloze woestijn. Hier besta ik niet. Hier bestaat niets, zelfs geen puur bewustzijn. Geen wonder dat ik soms weerstand heb tegen het naar binnen kijken. Instinctief weet ik dat de totale dood me hier opwacht. Maar gelukkig is dat niet het einde van het verhaal. In deze lege woestijn zijn overal bloemen. Deze kale nietsheid is oneindig vruchtbaar. De paradox. Alles verliezend, win ik alles. Vallende, ben ik opgestaan. Stervende, kom ik tot leven. Kijk en zie of het waar is.

Richard Lang in ‘Sterven om te leven’ (Artikel in InZicht – februari 2008)

 

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina