arrow_drop_up arrow_drop_down
1 juni 2016 
in Emoties

In ontwaakt leven komt alles voorbij

In ontwaakt leven komt alles voorbij, zowel het ervaren van de trillingen die we als lastige emoties labelen, als de extatische emoties, die we dan weer als beter labelen. Intussen leeft het leven door je heen. In de openheid van het veld hoef je geen richting te geven, maar kun je de mogelijkheden ervaren.

Dat ervaar je soms als extatisch of op z’n minst wonderschoon. Maar als het een doel wordt, ga je misschien weer iets uit de weg, ben je weer onderweg als een Ik. Extase is meer een gevolg, geen doel. Je bent die open ruimte, liefde, het Zijn.

Als je jezelf als open ruimte ervaart, gaan er soms deuren open waarvan je niet wist dat die er waren. Jezelf ervaren als watermerk, jouw unieke expressie, is wat je bent, zonder al je patronen en overtuigingen. Woorden schieten tekort om te beschrijven hoe je het leven dan ervaart.

Filip: Je hoort wel vaker op satsangs dat mensen het verhaal wel snappen, maar ze leven het niet.

Rita Bouwman - Wakker Mens Zijn | Dit MomentAlles wat je snapt, is het niet. Als je het snapt, dan begint het pas. Dan vraag ik in satsang om je hoofd helemaal naar je hart te laten dwarrelen als een blad, en nog verder, helemaal naar onder in je buik. Want wat je allemaal weet, daar heb je niets aan. Het gaat erom je te openen voor niet-weten en in contact te zijn met de energie die we als emotie ervaren; te doorzien dat het eenvoudig is, maar dat het hoofd graag de controle houdt. We zijn vaak niet gewend te voelen.

Filip: Als het ruimer wordt, moet je dan op zoek gaan naar wat voor jou blokkades zijn, of dient dat zich vanzelf aan?

In aanvang ben je verwonderd over het waarnemen, het zien dat het allemaal komt en gaat door jou heen. Later kan dat waarnemen een soort hobby worden, sterk aan het ‘ik’ gerelateerd: alsmaar zien wat er langskomt en daar dan weer allerlei conclusies aan verbinden over hoe ver je bent, enzovoort. Dan blijf je steken in een fase.

Op een gegeven moment, als je gaat ‘wonen’ in gewaarzijn, ebt de belangstelling voor elke trilling in het systeem weg. Maar het ‘ik’ vlucht makkelijk … of in blijven  kijken naar de bewegingen of in de ontkenning ervan door rationalisering.

Als je volledig aanwezig bent in je lichaam, is er geen reden om iets op te zoeken of iets uit de weg te gaan – vol aanwezig en ledig wat betreft verhaal of vastpakken. Je kunt leren om aanwezig te zijn met de trillingen in het lichaam zonder drama of ontkenning.

Rita Bouwman in ‘In ontwaakt leven komt alles voorbij’ (interview door Filip De Loof in InZicht van mei 2016)

Rita komt op 9 oktober 2016 naar Brugge voor satsang Wakker Mens Zijn >>>

Website Rita Bouwman: www.meerdanhelder.nu

Bekijk ook dit filmpje waarin Rita het heeft over leven in Bliss:

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina