arrow_drop_up arrow_drop_down
8 juli 2016 

Het standpunt van de waarnemer

De eerste stap is de inkeer naar het standpunt van de waarnemer waarop je blijft kijken naar alles wat zich toont. Die inkeer betekent achteruit gaan en zo afstand nemen. Daardoor komt er een groter waarnemingsveld open waarin ook meer van jezelf  zichtbaar wordt. Allerlei indrukken, gevoelens en beelden van het eigen lichaam zijn nu zichtbaar als verschijnselen in het veld vóór je.

Eerst zag je de wereld vanuit het standpunt van je lichaam met je ogen. Je was je ogen! Ze hoorden tot jezelf als subject van de waarneming. Nu, na de terugkeer, ervaar je de ogen als objectverschijnselen, daar op een bepaalde plaats.

Je bent de waarnemer

Douwe Tiemersma | Dit MomentDan is het duidelijk dat je niet met die ogen samenvalt, dat jij die ogen niet bent. Zo is het duidelijk dat je niet samenvalt met het lichaam dat je zonet nog helemaal was, dat je niet samenvalt met je mentale activiteit en zelfbeeld waarmee je zonet nog vanzelfsprekend identiek was.

Wat ben je dan wel? De waarnemer die moeiteloos alles gadeslaat, de getuige die zonder verstrengeling met het waargenomene alles ziet, een gewaarzijn dat alles registreert.

Douwe Tiemersma in ‘Nisargadatta’s onderricht’ (artikel in InZicht – mei 2012)

Douwe Tiemersma

Douwe Tiemersma was oprichter van het advaita centrum in Gouda. Als leerling van Nisargadatta Maharaj zet hij diens traditie voort tijdens bijeenkomsten en retraites op verschillende plaatsen in Nederland en België.

Douwe was een van de mede-oprichters van het tijdschrift InZicht en de eerste eindredacteur ervan. Ook later bleef hij een belangrijke auteur van artikelen voor het blad. Bij Uitgeverij Advaita verschenen van hem o.a. ‘Naar de openheid, Openingen naar openheid’ en ‘Non-dualiteit – de grondeloze openheid’. Hij stierf op 3 januari 2013.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina