arrow_drop_up arrow_drop_down
5 december 2017 

Het denken kan 'nu' niet vatten omdat het huidige moment los van tijd staat (Jan Kersschot)

Er zijn momenten dat we buiten de tijd lijken te leven, hoewel we dat niet logisch kunnen verklaren omdat we weten dat ondertussen de officiële tijd door blijft tikken. Tijdens die zogeheten momenten van ‘puur zijn’ lijken we – paradoxaal genoeg – ‘tijdelijk’ aan de tijd ontsnapt te zijn. Tijdens transcendente gebeurtenissen bijvoorbeeld is er niets anders dan gewaar-zijn. Dan is er alleen maar ‘bewuste ruimte’.

Zoals ieder beeld van een film ‘nu’ verschijnt, lijkt onze gedachtestroom eveneens door de tunnel van het ‘nu’ te gaan. Gedurende die tijdloze momenten waarin we ‘onze ware natuur zien’ is het plotseling kristalhelder dat concepten als ‘gisteren’ en ‘morgen’ uitvindingen van onze geest zijn. Alles gebeurt ‘nu’: zelfs de gedachten over onze geboorte en dood zijn nu.

We kunnen dat zelfs rationeel begrijpen: net zoals niemand aan het ‘hier’ kan ontsnappen, kan niemand aan het ‘nu’ ontkomen. Zelfs als we over verleden jaar denken, is deze gedachte toch nu. Er is gewoon geen andere tijd dan het heden, er is geen ander moment dan dit moment. We kunnen natuurlijk plannen voor morgen maken, onze plannen kunnen op de toekomst gericht zijn, maar zelfs dan is onze aandacht in het heden.

Jan Kersschot 2017 - 800x478 | Dit Moment

Het denken heeft de lineaire tijd geschapen

De denkende geest heeft dit hele concept van een lineaire tijd om praktische redenen geschapen, en op dat vlak is er ook niets mis mee. Maar we worden soms zodanig door verleden en toekomst gegrepen dat het huidige moment niet veel aandacht meer krijgt.

Bovendien maakt ons ego van de begrippen verleden en toekomst gebruik om zichzelf van zijn echtheid te overtuigen. Zolang ons ego gerelateerd is aan de tijd bewegen we voorwaarts en achterwaarts op deze denkbeeldige lijn. We projecteren onszelf in verleden en toekomst zonder voeling te hebben met het nu-moment.

Als we nu dit huidige moment proberen te benaderen, merken we dat het ons steeds weer ontsnapt. Het denken kan dit ‘nu’ niet vatten. Iedere gewaarwording die we hebben, is al verleden tijd wanneer die in onze geest verschijnt.

Uiteindelijk beseffen we dat het huidige moment los van tijd staat. Zodra we maar eventjes in het nu-moment zijn, is het alweer voorbij! Dan rest er verder niets te zeggen – al wat er dan is, is die bewuste stilte.

Uit ‘Eén Zijn – Thuiskomen bij je Zelf’ van Jan Kersschot (heruitgave als e-book, uitgeverij Ankh Hermes, 2017)

Zondag 14 januari 2018: Satsang met Jan Kersschot >>>

Lien
Door

Lien

op 5 December 2017

Lijkt mij heel interessant. Hoe kan ik dat e-boek downloaden en hoeveel kost dit?

Olivier
Door

Olivier

op 6 December 2017

het e-boek is voor 9,99 euro te koop via Bol.com, amazon.nl, standaardboekhandel.be...

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina