arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juni 2015 

Het buitengewone zit in het alledaagse

Ik geniet met al mijn zintuigen van de lente waarbij de natuur zich in alle pracht en praal ontvouwt en toont. Elk jaar vind ik dit een klein wonder en iets buitengewoons. Ik kan dan ook met verwondering kijken naar hoe alles begint te groeien en bloeien. Zo geeft de natuur zich over aan het leven. Geef jij je ook over aan het leven?

Jij bent een prachtige bloem!

Als je een bloem ziet, dan zie je jezelf. Een bloem is jezelf. Het klinkt een beetje vreemd, maar als je een bloem ziet, dan zie je je ware aard. Als je een bloem niet werkelijk kan zien, vind je het wellicht moeilijk om je eigen ware aard te zijn. In iedere bloem is er jezelf te zien. Kun je dat voorstellen: je ziet jezelf in iedere bloem op een bloemenveld?

Er is een bloem in je. Je kunt het de boeddha-natuur noemen, of je kunt het je ware aard, je nature of mind noemen. In ieder van ons is er de boeddha-natuur te herkennen. Is dat niet prachtig? We staan naast elkaar als bloemen in een veld.

Kijken met je hart

Wanneer we deze manier van kijken toepassen in het dagelijks leven, dan gaat ons hart spontaan open. Als we de ware aard in elkaar herkennen, dan kijken we met ons hart en doen we elkaar minder pijn in het leven. Dan leven we veel gelukkiger met elkaar. We hebben meer ruimte voor onszelf en voor anderen.

Het verschil tussen een ik en een ander wordt kleiner. Want het verschil tussen een ik en een ander is veel kleiner dan we denken. Wanneer een ik echt gelukkig wordt, dan wordt die ander ook gelukkig. Wanneer die ander lijdt, dan lijdt het ik ook. We zijn in wezen met iedereen verbonden.

Je hart openen

Maar ons hart gaat niet vanzelf open. Er is oefening voor nodig. Zonder oefening worden we onbewust egoïstisch. Dat heeft dan weer te maken met een overlevingsmechanisme dat in ons aanwezig is. Dit mechanisme kunnen we doorbreken.

Als we teruggaan naar onze ademhaling, onze ogen sluiten en rusten in onze ware aard, in onze boeddha natuur, dan zien, voelen en ervaren we onszelf. We kunnen dan zien dat we veel meer dan een ik zijn. Een ik is altijd meer dan een ik. Een bloem is altijd meer dan een bloem. Wanneer een bloem alleen maar een bloem is, dan gaat een bloem dood.

Overgave aan het leven

Want een levende bloem moet ook de aarde, de regen, de zonneschijn… kunnen zijn. Een levende bloem moet zijn hart openen voor de aarde, de regen en de zon om het echte leven te kunnen ervaren. Wanneer ons hart open gaat en we openen ons voor het leven, dan zijn we gelukkig.

Geluk bestaat. We hebben veel geluk zonder dat te weten. We hoeven alleen in en uit te ademen om dat geluk te kunnen ervaren. Geluk bestaat. En de weg naar geluk ook. Het is een weg die de bloem doet bloeien, en ons hart opent.

Annemie Peeters – Gelukssleutel juni 2015 – www.solluna.be

Annemie is een van de sprekers tijdens het Weekend Non-dualiteit Brugge

Annemie Peeters - solluna.beAnnemie Peeters, van het centrum Solluna in Duffel, is Zijnsgeoriënteerd begeleider en meditatieleraar. Op een directe en eenvoudige manier herinnert ze mensen aan wie ze ten diepste zijn en wat ze werkelijk willen. Ze begeleidt hen bij het integreren van hun Vrije Zelf in het leven van elke dag. Zodat mensen ontspannen met zichzelf en het leven waarachtig gelukkig zijn. Zie: www.solluna.be

Jack
Door

Jack

op 18 February 2016

Mooi Annemie...danku♡

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina