arrow_drop_up arrow_drop_down
Erik van Zuydam | Dit Moment

Een ontmoeting met jeZelf

Bijeenkomst met Erik van Zuydam

Zondag 20/12 (13u30-17u)
Het Rustpunt - Gent


Vrijheid en rust liggen in de herkenning, telkens weer, dat onze ware identiteit ligt in de stille ruimte achter het denken.

Een praktische benadering van non-dualiteit

Tijdens deze bijeenkomst laat Erik van Zuydam ons helder kijken naar de denker en de eindeloze maalstroom van het verstand. Als we bereid zijn dieper te kijken, ontdekken we een heel andere dimensie van zijn, een thuisbasis van rust waarin onze aandacht vrij en beschikbaar is. Een stille aanwezigheid en een radicale verschuiving van perspectief. Van onrust naar rust, van verwarring naar helderheid, van illusie naar werkelijkheid.


De kern van ieder menselijk probleem is terug te brengen tot één simpel gegeven: weerstand vanuit het ego tegen de ervaring die er in het moment is. We zijn diep geconditioneerd om ons te verzetten tegen onbehaaglijke gevoelens als schaamte, eenzaamheid, afwijzing en angst. Maar vrijheid en rust kunnen we niet vinden door te proberen ons van deze gevoelens te ontdoen. Net door gevoelens diepgaand te ontmoeten kunnen we ontdekken dat de rust die we zoeken zich in het hart van de emotie bevindt. Het gevoel is op deze manier niet langer een hindernis maar wordt een herleidende kracht die leidt naar rust en emotionele vrijheid.


Via dialoog, geleide meditatie, zelfonderzoek en aandachtsoefeningen stemmen we diepgaand af op onze wezenlijke aard, We onderzoeken de typerende mechanismen van egobewustzijn die leiden tot overmatige denk-activiteit en psychisch lijden, en leren de patronen doorbreken die altijd weer voor stress en innerlijk conflict zorgen. In dit proces wordt onze aandacht steeds minder in beslag genomen door de springerige bewegingen van het verstand (the mind) en raakt ermee vertrouwd zich te ontspannen in de stilte van puur Zijn. 

Erik van Zuydam

Erik van Zuydam geeft al meer dan 20 jaar jaar retraites, workshops en lezingen in Nederland, België en Frankrijk, telkens met als centraal thema 'Het Nu als enige realiteit'. Hij vond zijn belangrijkste inspiratie in de benadering van de Advaita (non-dualiteit) maar gaat telkens weer uit van de werkelijkheid van het leven zelf als beste leraar.


Hij is auteur van het boek ‘De ontdekking van het NU’. Hierin legt hij op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tijdens de ontwikkeling van kind naar volwassene het denken zijn plaats in ons leven verovert en ons opzadelt met een ‘ik-gevoel’. Het is dat ‘ik’ met alle bijhorende gedachten en gevoelens dat zorgt voor ellende, verdriet, pijn en angst omdat het leven ons nooit exact bezorgt wat we willen.

Vorige deelnemers aan het woord

"Bij de workshop met Erik van Zuydam werd ik niet zozeer geraakt door de theorie maar was het de geleide meditatie op het einde van de dag die als een donderslag bij heldere hemel insloeg . Ik werd doorheen mijn weerstand en pijnlijke gevoelens (wat zich uitte in een beklemmend gevoel, een willen vluchten, een neiging tot braken) geleid naar een zachte openheid. Het was bevrijdend te beseffen dat het durven betreden van ongekende gebieden en af te dalen in de diepte van het huidig moment mij kan voeren naar een gevoel van bevrijding en rust en vreugde." (Eric)


"Terwijl ik op zoek was naar de zaal waar de workshop doorging kwam ik Erik van Zuydam tegen die me vroeg of ik wist waar de bijeenkomst doorging. Aan de manier waarop hij zijn vraag aan mij richtte wist ik het meteen, dit is geen leraar die zijn nek en schouders boven de gewone mensen uitsteekt maar een nederig en eenvoudig mens die zijn levenservaring en wijsheid wil delen met zoveel mogelijk mensen om deze vooruit te helpen in hun spirituele groei. Hij raakte meteen mijn hart.

De workshop was heel boeiend en leerrijk, Erik leerde ons hoe we alles even goed kunnen accepteren in ons leven, het aangename en het onaangename. Ook in onszelf, onze emoties, gevoelens, gedachten, ze mogen er allemaal zijn. Hoe meer we ons verzetten tegen onze emoties, hoe meer lijden er ontstaat, hoe meer je ze kunt toelaten, hoe meer rust je ervaart. De emoties leren voelen ipv ervan weg te vluchten, als je de emotie werkelijk durft te voelen zal je zien dat het niet zo erg aanvoelt, zo leerde Erik ons.

Wat een leerrijke dag. Dankjewel Erik en hopelijk kom je vlug terug naar Brugge, ik zal er zeker opnieuw bij zijn!" (Koen)

Bekijk de video 'Rust is je eerste gegeven'

Praktisch

Datum: zondag 20/12/2020 (13u30-17u)

Deelnameprijs: 30 euro (koffie/thee/koekjes inbegrepen)
Omwille van de vaste kosten geldt de korting voor wie al eerder iets volgde bij Erik enkel voor activiteiten van een volle dag.

Onthaal/inschrijvingen vanaf 12u45. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Het Rustpunt (Prinsenzaal) - ingang via Prinsenhof 39, 9000 Gent (rood hekken).

Via de link hieronder vind je een routebeschrijving naar het Rustpunt. Opgelet: de ingang voor de activiteit is via het Prinsenhof, niet via het klooster in de Burgstraat.

Wegbeschrijving het Rustpunt >>>

Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit.

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>