Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
Direct Toegang
X
Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
50% Complete
Mindfulness & Non-dualiteit

Page content

Out of the Mind: een praktische benadering van non-dualiteit

In deze verrassende workshop laat Erik van Zuydam je helder kijken naar de denker en de eindeloze maalstroom van het verstand. Als je bereid bent dieper te kijken, ontstaat er een heel nieuw perspectief in je leven dan je gewend was. Een thuisbasis van rust, waarin je aandacht vrij en beschikbaar is. Een stille aanwezigheid en een radicale verschuiving van perspectief. Van onrust naar rust, van verwarring naar helderheid, van illusie naar werkelijkheid.

Datum: zondag 17 juni 2018 (10u-16u30) – Brugge

Inschrijven via het contactformulier met vermelding van ‘Erik van Zuydam’ en je naam en telefoonnummer.

Schrijf je nu in voor deze activiteit

Een praktische benadering van non-dualiteit

De grootste verslaving waar de mensheid aan lijdt is niet die aan alcohol, drugs, eten, gokken, aandacht of seks. Zelfs niet aan smartphones en sociale media. De wijdst verbreide verslaving is de verslaving aan het denken. Bovendien, omdat vrijwel iedereen aan de verslaving lijdt wordt overmatig denken niet als een afwijking gezien, het is simpelweg de norm.

Maar hoe normaal is het eigenlijk om een leven te leiden dat volledig wordt gedomineerd door het denken? Hoe normaal is het om je telkens mee te laten sleuren in de eindeloze maalstroom van het verstand? Vanwaar die fascinatie voor de duizenden tamelijk zinloze gedachtekronkels die zich iedere dag in ons bewustzijn opdringen? Is een hoofd vol onrust werkelijk je natuurlijke conditie?

Kan dit hypnotiserende spel van het denken worden doorbroken? Valt er aan de magnetische kracht ervan te ontsnappen? Het antwoord is een volmondig Ja. Maar er dienen een paar fundamentele illusies te worden doorzien. We dienen indringend te kijken naar de diepere mechanismen achter onze overmatige denkactiviteit.

De denker in ons zal die illusies niet graag prijsgeven, want hij gedijt zolang bepaalde droombeelden onder de radar van ons bewustzijn blijven. Het psychologische ik of ego zal rebelleren tegen de herkenning van onze natuurlijke staat die inherent onverstoorbaar is, want deze herkenning betekent de ontmaskering van het ego.

Het bevrijdingsproces zal dus gepaard gaan met de nodige ontwenningsverschijnselen. Maar als we die trotseren ontstaat er een mogelijkheid om vanuit een heel ander perspectief te leven dan we gewend waren. Het is het perspectief van onze thuisbasis van rust, waarin de aandacht vrij en beschikbaar is voor het huidige moment en niet aanhoudend in beslag wordt genomen door de dwangmatige activiteit van het verstand.

Het mentale geraas verstomt en maakt plaats voor het besef van een stille aanwezigheid die zich niet laat afleiden door de springerige gedachten die verschijnen. Dit stille gewaarzijn kan worden herkend als onze meest fundamentele natuur en als dit besef meer en meer op de voorgrond komt, betekent dat het einde van de heerschappij van het denken.

Tijdens deze dag ontdek je wat de diepere mechanismen zijn die ten grondslag liggen aan onze denkverslaving en hoe je die praktisch kunt doorbreken. De enige voorwaarde: een open mind en bereidheid tot zelfonderzoek.

Erik van Zuydam

Erik van Zuydam geeft al meer dan 15 jaar jaar retraites, workshops en lezingen in Nederland, België en Frankrijk, telkens met als centraal thema ‘Het Nu als enige realiteit’. Hij vond zijn belangrijkste inspiratie in de benadering van de Advaita (non-dualiteit) maar gaat telkens weer uit van de werkelijkheid van het leven zelf als beste leraar.

Hij is auteur van het boek ‘De ontdekking van het NU’. Hierin legt hij op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tijdens de ontwikkeling van kind naar volwassene het denken zijn plaats in ons leven verovert en ons opzadelt met een ‘ik-gevoel’. Het is dat ‘ik’ met alle bijhorende gedachten en gevoelens dat zorgt voor ellende, verdriet, pijn en angst omdat het leven ons nooit exact bezorgt wat we willen.

Erik van Zuydam op Youtube: Rust is je eerste gegeven

Praktisch

Datum: zondag 17 juni 2018 (10u-16u30)

Deelnameprijs: 60 euro (koffie/thee doorheen de dag inbegrepen)
Wie al aan een dagworkshop met Erik van Zuydam heeft deelgenomen betaalt slechts de helft van de prijs; vermeld dan wel bij je inschrijving wanneer je eerder hebt deelgenomen.

Catering: koffie/thee/water doorheen de dag inbegrepen. Lunch voor ’s middags zelf meebrengen of beschikbaar in de directe omgeving.

Onthaal/inschrijvingen vanaf 9u30. We starten stipt om 10u.

Locatie: Hof van Watervliet – Oude Burg 27 – 8000 Brugge
(gelegen in het historische centrum van Brugge en ongeveer 15 min. wandelen van Brugge station)

Een plannetje met de locaties (Hof van Watervliet, station) en info over parkeergelegenheid in Brugge vind je op de pagina Hof van Watervliet >>>

Inschrijven

Via het contactformulier met vermelding van ‘Erik van Zuydam’ en je naam en telefoonnummer.

Schrijf je nu in voor deze activiteit