Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
Direct Toegang
X
Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
50% Complete
Mindfulness & Non-dualiteit

Page content

Bijeenkomst met Erik van Zuydam – Een praktische benadering van non-dualiteit

Deze activiteit is voorbij. Als je inschrijft op onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe data voor activiteiten en ontvang je ook het gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit.
Schrijf je hier in >>>

Tijdens deze bijeenkomst laat Erik van Zuydam je helder kijken naar de denker en de eindeloze maalstroom van het verstand. Als je bereid bent dieper te kijken, ontstaat er een heel nieuw perspectief in je leven dan je gewend was. Een thuisbasis van rust, waarin je aandacht vrij en beschikbaar is. Een stille aanwezigheid en een radicale verschuiving van perspectief. Van onrust naar rust, van verwarring naar helderheid, van illusie naar werkelijkheid.

Datum: zondag 17 juni 2018 (10u-16u30) – Brugge

Inschrijven via het contactformulier met vermelding van ‘Erik van Zuydam’ en je naam en telefoonnummer.

Schrijf je nu in voor deze activiteit

Een praktische benadering van non-dualiteit

De grootste verslaving waar de mensheid aan lijdt is niet die aan alcohol, drugs, eten, gokken, aandacht of seks. Zelfs niet aan smartphones en sociale media. De wijdst verbreide verslaving is de verslaving aan het denken. Bovendien, omdat vrijwel iedereen aan de verslaving lijdt wordt overmatig denken niet als een afwijking gezien, het is simpelweg de norm.

Maar hoe normaal is het eigenlijk om een leven te leiden dat volledig wordt gedomineerd door het denken? Hoe normaal is het om je telkens mee te laten sleuren in de eindeloze maalstroom van het verstand? Vanwaar die fascinatie voor de duizenden tamelijk zinloze gedachtekronkels die zich iedere dag in ons bewustzijn opdringen? Is een hoofd vol onrust werkelijk je natuurlijke conditie?

Kan dit hypnotiserende spel van het denken worden doorbroken? Valt er aan de magnetische kracht ervan te ontsnappen? Het antwoord is een volmondig Ja. Maar er dienen een paar fundamentele illusies te worden doorzien. We dienen indringend te kijken naar de diepere mechanismen achter onze overmatige denkactiviteit.

De denker in ons zal die illusies niet graag prijsgeven, want hij gedijt zolang bepaalde droombeelden onder de radar van ons bewustzijn blijven. Het psychologische ik of ego zal rebelleren tegen de herkenning van onze natuurlijke staat die inherent onverstoorbaar is, want deze herkenning betekent de ontmaskering van het ego.

Het bevrijdingsproces zal dus gepaard gaan met de nodige ontwenningsverschijnselen. Maar als we die trotseren ontstaat er een mogelijkheid om vanuit een heel ander perspectief te leven dan we gewend waren. Het is het perspectief van onze thuisbasis van rust, waarin de aandacht vrij en beschikbaar is voor het huidige moment en niet aanhoudend in beslag wordt genomen door de dwangmatige activiteit van het verstand.

Het mentale geraas verstomt en maakt plaats voor het besef van een stille aanwezigheid die zich niet laat afleiden door de springerige gedachten die verschijnen. Dit stille gewaarzijn kan worden herkend als onze meest fundamentele natuur en als dit besef meer en meer op de voorgrond komt, betekent dat het einde van de heerschappij van het denken.

Via dialoog, geleide meditatie en aandachtsoefeningen helpt Erik van Zuydam je ontdekken wat de diepere mechanismen zijn die ten grondslag liggen aan je denkverslaving en hoe je die praktisch kunt doorbreken. De enige voorwaarde: een open mind en bereidheid tot zelfonderzoek.

Erik van Zuydam

Erik van Zuydam geeft al meer dan 15 jaar jaar retraites, workshops en lezingen in Nederland, België en Frankrijk, telkens met als centraal thema ‘Het Nu als enige realiteit’. Hij vond zijn belangrijkste inspiratie in de benadering van de Advaita (non-dualiteit) maar gaat telkens weer uit van de werkelijkheid van het leven zelf als beste leraar.

Hij is auteur van het boek ‘De ontdekking van het NU’. Hierin legt hij op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tijdens de ontwikkeling van kind naar volwassene het denken zijn plaats in ons leven verovert en ons opzadelt met een ‘ik-gevoel’. Het is dat ‘ik’ met alle bijhorende gedachten en gevoelens dat zorgt voor ellende, verdriet, pijn en angst omdat het leven ons nooit exact bezorgt wat we willen.

Erik van Zuydam op Youtube: Rust is je eerste gegeven

Vorige deelnemers aan het woord

“Bij de workshop met Erik van Zuydam werd ik niet zozeer geraakt door de theorie maar was het de geleide meditatie op het einde van de dag die als een donderslag bij heldere hemel insloeg . Ik werd doorheen mijn weerstand en pijnlijke gevoelens (wat zich uitte in een beklemmend gevoel, een willen vluchten, een neiging tot braken) geleid naar een zachte openheid. Het was bevrijdend te beseffen dat het durven betreden van ongekende gebieden en af te dalen in de diepte van het huidig moment mij kan voeren naar een gevoel van bevrijding en rust en vreugde.” (Eric)

“Terwijl ik op zoek was naar de zaal waar de workshop doorging kwam ik Erik van Zuydam tegen die me vroeg of ik wist waar de bijeenkomst doorging. Aan de manier waarop hij zijn vraag aan mij richtte wist ik het meteen, dit is geen leraar die zijn nek en schouders boven de gewone mensen uitsteekt maar een nederig en eenvoudig mens die zijn levenservaring en wijsheid wil delen met zoveel mogelijk mensen om deze vooruit te helpen in hun spirituele groei. Hij raakte meteen mijn hart.
De workshop was heel boeiend en leerrijk, Erik leerde ons hoe we alles even goed kunnen accepteren in ons leven, het aangename en het onaangename. Ook in onszelf, onze emoties, gevoelens, gedachten, ze mogen er allemaal zijn. Hoe meer we ons verzetten tegen onze emoties, hoe meer lijden er ontstaat, hoe meer je ze kunt toelaten, hoe meer rust je ervaart. De emoties leren voelen ipv ervan weg te vluchten, als je de emotie werkelijk durft te voelen zal je zien dat het niet zo erg aanvoelt, zo leerde Erik ons.
Wat een leerrijke dag. Dankjewel Erik en hopelijk kom je vlug terug naar Brugge, ik zal er zeker opnieuw bij zijn!” (Koen)

Praktisch

Datum: zondag 17 juni 2018 (10u-16u30)

Deelnameprijs: 60 euro (koffie/thee doorheen de dag inbegrepen)
Wie al aan een dagworkshop met Erik van Zuydam heeft deelgenomen betaalt slechts de helft van de prijs; vermeld dan wel bij je inschrijving wanneer je eerder hebt deelgenomen.

Catering: koffie/thee/water doorheen de dag inbegrepen. Lunch voor ’s middags zelf meebrengen of beschikbaar in de directe omgeving.

Onthaal/inschrijvingen vanaf 9u30. We starten stipt om 10u.

Locatie: Hof van Watervliet – Oude Burg 27 – 8000 Brugge
(gelegen in het historische centrum van Brugge en ongeveer 15 min. wandelen van Brugge station)

Een plannetje met de locaties (Hof van Watervliet, station) en info over parkeergelegenheid in Brugge vind je op de pagina Hof van Watervliet >>>

Inschrijven

Via het contactformulier met vermelding van ‘Erik van Zuydam’ en je naam en telefoonnummer.

Schrijf je nu in voor deze activiteit