arrow_drop_up arrow_drop_down
7 mei 2016 

Er is geen zelf

In een bepaalde zin is verlichting: beseffen dat er geen individueel zelf is. Misschien horen we wel honderdduizend keer dat er geen afzonderlijk zelf is, maar wat gebeurt er wanneer we het in ons opnemen en serieus overwegen wat het zou kunnen betekenen? Dan zouden we merken dat het betekent dat alles wat ik als individueel zelf voor waar houd, dat niet is.

De ervaring met het niet afgescheiden zelf is totaal bevrijdend. ‘Niet afgescheiden zelf’ betekent geen spirituele ervaring in de zin van: ‘Ik heb me overal tot in het oneindige verruimd en ben met alles versmolten.’ Dat is een prachtige, wonderbaarlijke ervaring voor een afgescheiden zelf, maar dat is geen Eenheid.

Er is geen ander

Eenheid is geen versmelting. Versmelting vindt plaats tussen twee dingen, en aangezien er slechts één is, is elk gevoel van versmelting de ene illusie die versmelt met een andere, hoe prachtig en wonderbaarlijk die ervaring ook mag zijn. Zelfs wanneer ik ervaar dat ik met het absolute, met het oneindige, met God ben versmolten, betekent het eenvoudigweg dat mijn denkbeeldige zelf met een andere verbeelding is versmolten. Mystieke ervaringen zijn geen verlichting.

In het geval van Eenheid is er geen ander. Eenheid is – er is alleen dit. Er is geen dat, er is alleen dit. En dat is het enige. Er is alleen dit, en zodra je zegt wat dit is, heb je uitgesproken wat het niet is. Dit wordt slechts gerealiseerd in de complete afbraak van alles wat het niet is. Dan is die bewustwording een bewustwording buiten alles wat komt en gaat. Het is een totaal wakker worden dat buiten de tijd staat. (…)

Alleen onbegrensde leegte

Adyashanti | Dit MomentAls je echt in de toestand van geen zelf terechtkomt, staat dat buiten de tijd, wat betekent dat het niet kort en niet lang duurt. Het is een tijdloze realisatie, en als het dat niet is, dan heb je het nog niet gerealiseerd. Dan heb je op zijn best een ervaring gehad die heet: ik-was-tijdelijk-mijn-zelfgevoel-kwijt, en dat is niet wat ‘geen zelf’ betekent.

Geen zelf betekent, met of zonder zelfgevoel, dat je onmiddellijk ten diepste weet dat er geen zelf is, en dat betekent ook dat er geen ander is. Er is maar één iets. Of je dat ene iets nu God, het goddelijke, bewustzijn, boeddhanatuur, leegte, volheid, progressief of conservatief noemt, dat doet er niet toe. Maar wanneer er maar één iets is, is er maar één iets. Er is alleen leegte die zich onbegrensd manifesteert.

Uit: Adyashanti – Dansende leegte (uitgeverij Samsara 2007)

Website Adyashanti: www.adyashanti.org

Website uitgeverij Samsara: www.samsarabooks.com

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina