arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juli 2016 
in Emoties

Emoties rechtstreeks ervaren

De meeste vragen die ik krijg gaan over emoties. Veel mensen willen zich bevrijden van lastige emoties als woede, angst en verdriet en streven naar prettiger emoties zoals blijdschap, vrolijkheid en gelukzaligheid. Meestal probeert een mens gelukkiger te zijn door zijn negatieve emoties te verdringen of te uiten, in de hoop ze uit het zicht te werken of ervan verlost te zijn.

Helaas is geen beide stategie├źn een afspiegeling van het ware zelf, een roerloze zuiverheid van zijn die dieper gaat dan welke emotie ook en daar altijd onbewogen onder blijft. Zeker, er zijn momenten waarop het goed is om emoties te verdringen of te uiten. Maar er bestaat ook nog een andere mogelijkheid, waarbij je je emotie verdringt noch uit. Ik noem dat ‘rechtstreeks ervaren’.

Het verhaal loslaten

Gangaji | Dit MomentJe emoties rechtstreeks ervaren houdt in dat je ze niet ontkent of verdringt maar je er ook niet in rondwentelt, en dat wil zeggen dat je er geen verhaal aan hangt. Je haalt er geen verhaal bij over wie dit overkomt, waarom het gebeurt, waarom het niet zou mogen gebeuren, wie er verantwoordelijk voor is of wie het te verwijten valt. (…)

Wanneer je bereid bent elke emotie, elk gevoel volledig en ten diepste te ervaren, ontdek je in de kern daarvan het smetteloze bewustzijn dat zichzelf ontmoet, de ervaring en degene die het ervaart. Als je deze waarheid uit de eerste hand ontdekt, ben je bevrijd van het vluchten voor zogenaamd negatieve emoties en het najagen van zogenaamd positieve emoties. Je bent bevrijd – verlost – van het afwijzen van of hechten aan zaken die vergankelijk zijn. Je bent vrij om jezelf waarlijk te ontmoeten en je in die ontmoeting te verheugen.

Uit: Gangaji – De diamant in jezelf┬á(uitgeverij Ankh-Hermes 2006)

Website Gangaji: www.gangaji.org

Website Ankh-Hermes: www.ankh-hermes.nl

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina