arrow_drop_up arrow_drop_down
13 mei 2016 

Elke methode is illusie

Elke methode is illusie. Het is leuk, het mag, maar wie is onderweg naar wat? Zolang je denkt dat je iemand bent die onderweg is naar iets, bevestig je in feite het bestaan van een afgescheiden individu. En elke stap die je doet om HET te bereiken, bevestigt dat JIJ er bent die IETS moet bereiken.

Maar als het grapje doorzien wordt, is er geen ‘jij’ die iets moet bereiken. En ‘Het Pad’ leidt ook niet naar je Zelf. Je kan nooit dichterbij komen . Er is geen ‘ik’ die waarde krijgt door een proces te volgen om ‘steeds spiritueler’ te worden met als summum van spiritualiteit ‘De Verlichting’.

Toch denken heel veel mensen zo.

Dat is prima. Dat is op zich een mooi spel en er zijn heel veel mensen die dat liever doen dan zien-wat-is, omdat het verstand niet uit de voeten kan met zien-wat-is. Zien-wat-is lijkt op ruimte, of op stilte, nou, hoe moet je ruimte beschrijven? Het denken heeft iets nodig, een plaatje, een woord, een gevoel, een beschrijving – en hoe moet je ruimte beschrijven? Hoe moet je stilte beschrijven?

Het verstand denkt: wat saai, daar heb ik niks aan, ik ga een mooi ‘pad’ aflopen, ik ga mediteren, ik raak in een heerlijke staat en je kan prachtige ervaringen hebben op dat gebied, maar het heeft niks te maken met wat is.

Ontwaken in de droom - Leo HartongWat de ervaring ook is, het stoten van een teen of een prachtige meditatie-ervaring, er is iets wat stil en rustig is en zich daarvan bewust is en er altijd net een stapje vóór ligt. Om dat gewoon toe te geven en te zeggen: al dat zoeken had geen zin maar het was een leuke tijd – dat zullen veel mensen gewoon niet willen, omdat het dan lijkt of alles voor niets is geweest. Zolang je overeind wilt blijven als ‘ik die wat bereikt heeft’, zul je dat niet toe willen geven.

Leo Hartong in gesprek met Amigo, online tijdschrift over Jnana Yoga, Advaita Vedanta en andere Non-dualistische benaderingen (zie www.ods.nl/amigo/)

Website Leo Hartong: www.awakeningtothedream.com (tip: je vindt pareltjes in het archief van nieuwsbrieven…)

Vicky LESAGE
Door

Vicky LESAGE

op 14 May 2016

Prachtig, en met een beetje gevoel voor humor, beschreven!

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina