arrow_drop_up arrow_drop_down
8 december 2015 

Eén eenvoudige boodschap

Wat brengt zoveel vernedering en geweld voort, niet alleen de mijne, maar alle menselijke wreedheid die we iedere dag van ons leven om ons heen zien en horen? Wat brengt zoveel buitensporige hebzucht en verlangen naar macht met zich mee? Hoe kunnen onschuldige en lieve kinderen opgroeien tot verkrachtende en oorlogvoerende monsters?

Het antwoord is dat we, omdat we niet beter weten en we ons niet kunnen afsluiten voor bepaalde dingen, een boodschap geloven die men ons geleerd heeft toen we nog heel klein waren, en die boodschap luidt: ‘Je bent wat je lijkt te zijn voor anderen.’

De illusie van het individuele zelf

Eén eenvoudige boodschap die ons gegeven werd door onze ouders, onze broertjes en zusjes, onze vrienden, onze maatschappij – dat ik een object ben, één van zeven miljard objecten die op me lijken, maar dat los van hen lijkt te staan en op zichzelf lijkt te staan als een individueel zelf.

jc amberchele - the light that I amHet is zo’n ogenschijnlijk onschadelijke en onschuldige boodschap, en toch zitten we daardoor voor de rest van ons leven vast in een lichaam en worden we beheerst door een geest. We zijn vervreemd van een wereld die we niet onder controle kunnen krijgen en voelen ons hopeloos onbeduidend ten opzichte van een universum dat te groot is om ons een voorstelling van te kunnen maken.

Tenzij we geluk hebben. Tenzij we bijvoorbeeld in een hoek gedrukt worden die zo donker is dat we niets anders meer kunnen dan het licht zoeken. Tenzij we door zo’n sterk verlangen gedreven worden dat we het niet kunnen loslaten totdat we vrij zijn.

J.C. Amberchele in ‘Wakkere Leegte’ (artikel in InZicht nr 67 van november 2015)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina