arrow_drop_up arrow_drop_down
1 augustus 2016 

Dood is pure harmonie

InZicht: Als we over stilte spreken, denken we aan zijn tegengestelde, het lawaai. Maar bestaat er een stilte die los is van lawaai?
Sigiswald Kuijken: Die stilte is niet van deze wereld. Ik denk dat dit pure Tao is. Daar kunnen we zelfs niet over spreken of denken. De pure stilte is niet in te denken.

De pure harmonie is de dood. Dan is alles in rust en in stilte en in eenheid. Daarom moet ik eerlijk zeggen dat de dood voor mij niet afschrikwekkend is. Ik heb dat al altijd een beetje gevonden, zonder goed te weten waarom, maar nu weet ik meer en meer voor mijzelf dat dit punt van de dood pure harmonie is.

De weg er naartoe is iets anders. Men kan angst en pijn hebben als men het ziet aankomen bij iemand, dat is wat anders. Maar het fenomeen zelf kunnen we moeilijk beschrijven: we zijn er nog niet geweest, hè. Ik denk dat de mystici er dichtbij komen. Op de momenten van eenwording zitten ze er eigenlijk vlakbij.

Marleen Thiers: Gerard Bodifé schrijft ergens dat als in de natuur alles in volmaakt evenwicht zou zijn, dan ook alles dood is. Het leven is per definitie wisselwerking. In de wisselwerking wordt een balans gezocht, maar het leven schiet er telkens weer aan voorbij. Het stopt niet op het moment van balans, dat een puur theoretisch moment is. Ik denk wel dat het bestaat, maar niet in de wereld.

Afscheid nemen

Inzicht: Douglas Harding zei op zijn sterfbed dat het erg interessant is te sterven…
Sigiswald: Ik ben daar vast van overtuigd. Het is natuurlijk fantastisch dat hij dat nog kon zeggen en getuigenis afleggen. Hij heeft zich tegen de dood niet verzet natuurlijk. Dat is wijsheid…

Als je de dood kunt zien als dat punt van harmonie waar je vroeg of laat naar geroepen bent, is dat niet afschrikwekkend. Men kan zeggen dat het niet te vroeg moet komen, maar het zal komen zoals het komt. Voor de overlevenden is het wellicht wel moeilijk en dat maakt het ook moeilijker voor onszelf. Maar op zichzelf is de dood niet afschrikwekkend, zelfs niet voor een kind van twaalf.

Inzicht: Maar het afscheid nemen van de dingen waarvan je houdt is moeilijk…
Marleen: Dat vind ik ook heel moeilijk. Maar het ouder worden helpt daar wel in. En je moet natuurlijk meewerken met je ouder worden.

Veel mensen werken hun ouder worden tegen. Dat betekent niet dat je je niet moet verzorgen en het nodige doen om gezond te blijven. Maar tegelijk moet men geleidelijk ervan bewust worden dat men afscheid moet nemen van bepaalde dingen. Je moet van de dingen afscheid nemen om uiteindelijk te kunnen afscheid nemen van jezelf.

De dood is wat ons bevrijdt

Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers | Dit MomentSigiswald: Ik denk daarbij aan de vrijheid die mensen als Franciscus gehad hebben. Mensen die helemaal geen bezit meer hebben. Dat is pas vrijheid. Voor mij is dat het summum. En ik denk als je zo in vrijheid kunt sterven, zonder de pijn dat je dat of dat moet achterlaten, dat dit een enorm voordeel is.

Want je lijden maak je eigenlijk zelf. Als je gehecht blijft, is de dood natuurlijk een catastrofe, een nederlaag. Maar zolang we de dood een nederlaag vinden zijn we niet goed bezig. De dood is geen nederlaag. Dat is het zwakke punt van de geneeskunde die de dood als de grote vijand ziet. Alsof de dood niet zou mogen bestaan.

Hij zou eens niet moeten bestaan… we zouden dan pas lachen! Dit is al even absurd als dat het geheugen alles zou bewaren van de impressies die binnen komen. 99 procent van die impressies verlies je direct. Gelukkig. Anders waren we in één seconde zot. Daarom is de dood noodzakelijk. Waarom zouden we ons verzetten? Het is een heel rare filosofie, dat we ons verzetten juist tegen dat wat ons bevrijdt.

Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers in ‘De Stilte draagt de muziek’ (artikel in InZicht – mei 2007)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina