arrow_drop_up arrow_drop_down
31 december 2015 

Dit moment is steeds fris en nieuw

Als dit Nieuw Jaar begint is het verleidelijk werkelijk te geloven dat je een Nieuw Jaar binnentreedt of dat dit het einde is van iets of het begin van iets anders. Dit is een mooi verhaal maar is het werkelijk waar?

De menselijke geest (‘mind’) blijft zichzelf veel verhalen wijsmaken. De begrippen minuut, uur, week, maand en jaar zijn louter conceptueel. Tijd is een film geprojecteerd door de mind. Hoe hard je ook probeert te zoeken als je buiten je deur op stap gaat, je zult nooit iets kunnen vastpakken of aanraken genaamd ‘uur’, ‘week’, ‘maand’, ‘jaar’, ‘nieuw jaar’, ‘verleden’, ‘toekomst’ of ‘tijd’.

Het bestaan van een op tijd en gedachten gebaseerd zelf is afhankelijk van de illusie van een onafgebroken tijdsgebeuren. Deze ontstaat  door een voortdurende identificatie met gedachten over verleden, heden en toekomst. De mind schept zich een zelfgevoel door in de tijd te duiken.

Kun je opmerken dat verleden en toekomst slechts gedachten zijn die nu in dit moment verschijnen? In feite is zelfs het woord ‘Nu’ een gedachte. Kun je inzien dat je altijd hier en nu bent, onafhankelijk van het al dan niet verschijnen van deze gedachten?

Dit moment is steeds fris en nieuw! De concepten begin en einde, mijn leven en mijn zelf, mijn verleden en mijn toekomst zijn daarentegen slechts ‘gedachten-verhalen’.

Er is alleen maar deze tijdloze ruimte waarin alle begrippen over tijd verschijnen en verdwijnen!

Uit: Scott Kiloby, Reflections of the One Life, Daily Pointers to Enlightenment.

Dit boek van Scott Kiloby bevat pittige pointers: één pagina voor elke dag van het jaar. De tekst hierboven is een vertaling (door Guy Vandeput) van de tekst op de eerste dag van het jaar. Sterk aanbevolen want ze zijn elke dag krachtige vingerwijzingen naar ‘Enlightenment’!

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina