Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
Direct Toegang
X
Gratis e-boekje Mindfulness & Non-dualiteit
50% Complete
Mindfulness & Non-dualiteit

Page content

Dit Hier Nu

Boat on sea of consciousness (c)Raining Huang | Dit Moment

Het persoonlijke bestaan is niet meer dan een misverstand, maar wel een hardnekkig misverstand. Het is de basis van alle aan de persoon gerelateerde angst en onzekerheid, en van elke zoektocht naar bevrijding. Maar dat betekent nog niet dat je voor altijd vastzit aan dat misverstand.

Het kan doorzien worden. Maar niet door jou. Het wordt spontaan en helemaal vanzelf doorzien als je opzij gaat en de dingen, inclusief dat misverstand, alle ruimte geeft om te zijn wat ze zijn. Dan wordt vanzelf ervaren dat je zelf niet iets beperkts en persoonlijks is, maar het Zelf van alle dingen.

Je kunt niet buiten de eenheid staan

Zoeken naar dat Zelf heeft geen zin, want het houdt de illusie iets of iemand te zijn (een zoeker in dit geval) alleen maar in stand. Het uitgangspunt van de zoeker is tenslotte dat er een afgescheidenheid bestaat tussen hem en wat hij zoekt.

Zoekt hij de eenheid van het ene Zelf, dan betekent dat dat hij zichzelf buiten die eenheid voelt staan. Maar buiten de eenheid staan – afgescheidenheid - is in feite onmogelijk. Dat is de basis voor een eindeloze zoektocht en een almaar toenemende of terugkerende verkramping.

De ondeelbare eenheid die je bent (en die je deelt met alle ‘andere mensen’) droomt zichzelf een bestaan als beperkt organisme. Dat valt niet te stoppen. Wat er ook gebeurt of lijkt te gebeuren, het dromen gaat door.

Werkelijk inzicht ontstaat als zoeken ophoudt

Han van den Boogaard | Dit MomentWat er wel kan gebeuren, is dat begrepen wordt dat je die droom niet hoeft te geloven. Je bent al thuis, ook al lijk je een hele reis af te leggen. Uiteindelijk kan werkelijk zelfinzicht pas plaatsvinden als het zoeken ophoudt. Dan pas maakt je ruimte voor de waarheid.

Als het bestaan als persoon niet meer als werkelijkheid ervaren wordt, ziet de wereld er nog precies hetzelfde uit. Alles gaat zoals het voorheen ook ging. Maar er hangt niet steeds de schaduw overheen van een ik-gevoel dat zich de ervaring toe-eigent, er iets van moet vinden, juist moet reageren, zichzelf moet zien te handhaven ten opzichte van andere ogenschijnlijke personen. Alleen het ervaren zelf wordt dan nog ervaren.

Han van den Boogaard in 'Herinneringen aan het Nu' (uitgeverij Juwelenschip - 2013)

Han van den Boogaard is een van de sprekers tijdens het Weekend Non-dualiteit Brugge 2016 >>>.

Comment Section

0 reacties op “Dit Hier Nu

Plaats een reactie


*