arrow_drop_up arrow_drop_down
11 september 2017 

Om je te bevrijden moet je aandacht worden gevestigd op de Waarnemer (Nisargadatta Maharaj)

Met jou is er niets mis, maar de ideeën die je over jezelf hebt kloppen nergens. Jij bent het niet die bang is en verlangt en lijdt, maar de persoon die op je lichaam als fundering opgebouwd is; dat is te wijten aan allerlei invloeden en omstandigheden. Die persoon bén je niet.

Dit moet duidelijk in je geest worden vastgelegd, en dit moet je nooit meer uit het oog verliezen. Gewoonlijk is daar een lange tijd van sadhana voor nodig, jaren van discipline en meditatie.

Vestig je aandacht op ‘Ik ben’

Om je te bevrijden moet je aandacht worden gevestigd op het ‘Ik ben’, de Waarnemer. Natuurlijk zijn de kenner en het gekende niet twee, maar om de betovering door het gekende te doorbreken, moet de waarnemer voor het voetlicht geplaatst worden.

Een toestand van louter waarnemen, helderheid die aan niets gehecht is, zonder impulsen, zonder woorden. Hij is als de ruimte die op geen enkele manier wordt beïnvloed door de dingen die er zich in bevinden. Lichamelijke en mentale problemen kunnen hem niet bereiken – die zijn op een afstand, ‘daar’, terwijl de waarnemer altijd ‘hier’ is.

(Nisargadatta Maharaj)

Zondag 17 september 2017: Inspiratiegroep Non-dualiteit met als thema ‘De Waarnemer in de praktijk’ >>>

Nisargadatta Maharaj

Nisargadatta Maharaj | Dit MomentShri Nisargadatta Maharaj wordt algemeen gezien als de belangrijkste advaita-leermeester na Shri Ramana Maharshi. Hij werd geboren in 1897 in het oosten van India. Na de dood van zijn vader verhuisde hij naar Bombay en opende er een kleine tabakswinkel. Hij huwde en had verschillende kinderen.

In 1933 ontmoette hij zijn leermeester Shri Siddharameshwar en kwam drie jaar later tot zelfrealisatie. Daarop ging hij zelf onderricht geven op een zolderkamer in een achterbuurt van Bombay. Dat deed hij gedurende de rest van zijn leven tot op de allerlaatste dag op zijn ziekbed. Hij stierf in 1981.

Vooral de laatste tien jaar kwamen meer en meer westerlingen bij hem zitten. Zijn belangrijkste en wellicht het meest gelezen advaita-boek in het Westen is ‘I Am That’, gepubliceerd in 1973 en door Wolter Keers vertaald als ‘Ik Ben’ (1e deel) en ‘Zijn’ (2e deel). Het bevat gesprekken met Nisargadatta uit de periode 1970-1972.

(biografie gepubliceerd in InZicht van mei 2012, themanummer over Nisargadatta Maharaj)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina