arrow_drop_up arrow_drop_down
10 augustus 2016 

De spirituele zoektocht

Non-dualiteit of advaita verwijst naar de vrijheid, bevrijding en verlichting die altijd volledig aanwezig is, juist midden in het Leven, maar kennelijk wordt genegeerd door de zoekende geest/mind in zijn wanhopige, levenslange zoektocht naar ‘iets meer’.

Dit is geen nieuwe boodschap: er wordt door de eeuwen heen naar verwezen in alle grote spirituele/wijsheid tradities van de wereld: Advaita, Soefisme, Zen, Dzogchen, Gnostisch Christendom…

Ontwaken uit de droom van afgescheidenheid

De simpele en directe boodschap is deze: er is altijd alleen Eenheid. En in Eenheid ontstaat de droom van afgescheidenheid, het idee dat jij een ‘persoon in de wereld’ bent, met een zwaar verleden en een onzekere toekomst, gescheiden van alles en iedereen. In deze droom kan er groot lijden zijn, omdat voor een afgescheiden persoon het leven nooit compleet zal lijken. Al het gedrag zal doordrongen zijn van het verlangen naar Thuis.

Non-dualiteit gaat over het ontwaken uit de droom van afgescheidenheid. En het is een ‘ontwaken’ dat eenvoudiger en zachtaardiger is dan je je ooit kon voorstellen. Deze radicale boodschap laat op liefdevolle wijze toe dat alle spirituele paden een plek hebben, terwijl het deze tegelijkertijd volledig irrelevant maakt. Dit kan zeer bedreigend zijn voor een geest, verslaafd aan ideeën over paden, doelen, processen en perfectie. Maar in de aanwezigheid van deze revolutionaire helderheid kan het eindeloze zoeken van de geest niet voortduren.

De persoon is een gedachte

Het gaat niet over het aannemen van een nieuwe set overtuigingen, noch over het kwijtraken van oude. Het gaat niet over meditatie, zelf-ontkenning of het begin van nieuwe spirituele oefeningen, hoewel al deze dingen zouden kunnen (en perfect mogen) gebeuren. Nee, deze boodschap is simpeler en toch radicaler dan al dit soort dingen: het gaat over het Leven zoals het reeds is. Het gaat over de mogelijkheid dat dit, wat in het nu gebeurt, alles is wat er is.

En dat de persoon die zoekt, die lijdt, die verlangt vrij te zijn, niet meer realiteit heeft dan een gedachte die in het nu opkomt. Met andere woorden, ‘jij’ bent slechts een idee dat nu opkomt, dat opkomt in deze absolute vrijheid, in deze bevrijding, in deze helderheid die een naar ‘intellectueel begrip’ zoekende geest nooit van zijn leven zou kunnen zien…

Vrijheid ligt in het doorzien van de illusie

Jeff Foster - Onvoorwaardelijke acceptatie | Dit MomentMaar begrijp het alsjeblieft niet verkeerd: er is hier niets in de aanbieding voor het ‘individu, het geïsoleerde ‘zelf’, het afgescheiden en door de geest gecreëerde ‘ego’. Nee, het individu is de illusie en deze boodschap gaat niet over het voeden van deze illusie of meer inhoud geven aan het reeds opgeblazen ego. Nee, het is in het doorzien van de illusie – iets wat het (denkbeeldige) geïsoleerde individu nooit zou kunnen! – dat de vrijheid zichzelf openbaart: een vrijheid voorbij de verbeelding. En wat een paradox is dit alles voor de rationele geest!

Deze zeldzame, revolutionaire boodschap verwijst naar niets minder dan absolute vrijheid, hier en nu. Verwelkom het einde van de spirituele zoektocht.

Uit: Jeff Foster – Het einde van de spirituele zoektocht (aankondiging samenkomst Amsterdam juni 2008)

Jeff Foster is onder andere auteur van het boek Onvoorwaardelijke Acceptatie:

Onvoorwaardelijke Acceptatie - Jeff Foster | Dit MomentIn ‘Onvoorwaardelijke Acceptatie’ wijst Jeff Foster op de mogelijkheid van een fundamentele en volledige aanvaarding van jezelf en het leven. Hij onderzoekt hoe we moeiteloos ‘ja’ kunnen zeggen tegen alles wat op dit moment gebeurt, in plaats van weg te lopen voor de uitdagingen van ons leven, voor onze zorgen en frustraties.
Bekijk op Bol.com >>>

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina