arrow_drop_up arrow_drop_down
31 augustus 2016 
in Emoties

De reactie op de reactie

Een vriend van me verloor zijn vrouw na vijfenvijftig jaar huwelijk. Toen ik hem na een dag of tien, twaalf opzocht, werd hij door emoties overmand. En hij had het idee dat hij het inzicht had, dat hij wist waar het allemaal over ging.

Hij had veertig jaar boeken gelezen. Dus hij zei: ‘Al dat lezen. Al die kennis van veertig jaar bleek zinloos toen het noodlot toesloeg.’ Toen zijn vrouw overleed, was hij overweldigd door verdriet en telkens als er iemand kwam condoleren, werd hij weer door emoties overspoeld. Hij zei: ‘Nu ben jij hier en is het er na twee weken nog steeds. En ik dacht nog wel dat ik een jani (verlicht persoon) was. Ik dacht dat ik het had begrepen.’

De verschijningsvorm reageert spontaan

Als ik op dat moment iets tegen hem had gezegd, zou dat olie op het vuur geweest zijn, dus zweeg ik. Maar thuisgekomen ging ik op de een of andere manier rechtstreeks naar mijn bureau om hem een vrij lange brief te schrijven. Ik besloot met: ‘Ik neem aan dat je deze brief hebt gelezen. Vergeef me alsjeblieft mijn brutaliteit en gooi hem maar gewoon weg.’ Maar ik schreef omdat ik bijna niets anders kon.

Wat ik hem had geschreven was het volgende:

‘Je reactie op de dood van je vrouw is een volstrekt normale reactie van de bewuste verschijningsvorm. Je hield van je vrouw; je mist haar. Dat is alles. Dus de reactie op de dood van je vrouw is volstrekt normaal, volstrekt spontaan.

Wat misschien verkeerd is, is de reactie op de reactie. Je reageert op de reactie met: ik dacht dat ik een jnani was en nu wentel ik me in het verdriet. Dus diĆ© reactie is niet juist.’

Ramesh S. Balsekar | Dit MomentEn die reactie toont in wezen aan dat zijn inzicht niet diep genoeg was. Dus schreef ik: ‘Als je niet zo van je vrouw had gehouden, zou haar dood je waarschijnlijk niet zo hebben aangegrepen. En dan zou je misschien hebben gedacht: ik weet waar het allemaal om draait. Ik ben een jnani. De dood van mijn vrouw betekent niet zoveel. Ik accepteer het.

Maar die reactie zou niet gekomen zijn omdat je een jnani bent, maar omdat je niet van je vrouw hield!’

Uit: Ramesh S. Balseker – Er was eens… (Samara uitgeverij, 2003)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina