arrow_drop_up arrow_drop_down
10 juli 2016 
in Stilte

De geest bestaat niet

Met de vier eenvoudige vragen van The Work proberen we mensen wakker te maken. Het biedt iedereen de mogelijkheid om zelf het denken te relativeren. Want soms denken we een probleem te hebben en hebben we misschien behoefte aan een psychotherapeut, en die is niet altijd voorhanden.

Maar dit is iets wat we altijd met ons mee kunnen nemen en waarmee we die onechte identiteit het hoofd kunnen bieden. Want als je goed naar die identiteit kijkt, blijft er niets van over. Maar niets is iets. Het denken kan daar geen vat op krijgen.

Omdat het van dat niets een concept probeert te maken.

Ja, maar dat niets is wel degelijk iets. Ik nodig mensen uit om het geduld op te brengen – en dat is een vorm van genade – om gewoon stil te zijn en te zien dat elke gedachte die je denkt alweer weg is. Terwijl je haar denkt, is ze alweer verdwenen. De geest bestaat in feite dus niet.

Stil worden

Byron Katie | Dit MomentHet is alleen maar een reeks gedachten.

Zelfs dat niet. Als je stil genoeg kunt worden om te begrijpen wat je werkelijk bent … de rest is niet meer dan een droom, en ontwaken uit die droom brengt je een buitengewoon leven als de dromer, en laat je zien dat de wereld alleen maar lijden is aan datgene wat je gelooft, en niets anders. Zelfs lichamelijke pijn is een denktoestand.

Het denken zegt: ‘Die pijn hoort er niet te zijn.’

En het denken projecteert ook. In een nanoseconde projecteert het wat de toekomst gaat brengen, en dat is de schepping van de wereld.

Uit ‘Het laatste verhaal’ – interview van Han van den Boogaard met Byron Katie – InZicht september 2012

Website Byron Katie / The Work: www.thework.com

Tina
Door

Tina

op 14 November 2018

Love this***

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina