arrow_drop_up arrow_drop_down
5 maart 2016 

Bewustzijn vormt de kern van iedere ervaring

Als we ons bewust worden van onze ware natuur als Bewustzijn in aanwezigheid van een leraar of tijdens een onderricht, onderwerpen we onze rationele denkgeest aan het zuivere licht van intelligentie dat zijn bron en wezen is.

Met open grenzeloos Bewustzijn als onzichtbaar referentiepunt horen en begrijpen we dat het normale bewustzijn dat waarneemt wat er op dit moment wordt waargenomen, het ‘ik’, niet in een lichaam zit of zich ergens in tijd en ruimte bevindt.

Bewustzijn is geen object

We horen en begrijpen dan dat ‘ik’ het open Bewustzijn is waarin alle ervaringen verschijnen, een ontwikkeling doormaken en weer verdwijnen, inclusief gedachten, gewaarwordingen, gevoelens en waarnemingen (geest, lichaam en wereld).

We horen en begrijpen dan dat dat Bewustzijn geen ervaring is die waargenomen wordt, maar toch dat is wat alle ervaringen waarneemt, en dat het geen object is, maar toch de kern vormt van iedere ervaring als het enige waar die ervaring uit bestaat.

Mijn identiteit past niet in een naam of vorm. Noch zit ik gevangen tussen leven en dood. Ik ben niet het bloed dat door mijn aderen stroomt, of de warme adem die door mijn neus stroomt of de mond die ademt. Ik ben niet de herinnering aan mezelf of de hoop die als een steentje de toekomst in scheert. Verleden en toekomst rimpelen door me heen als de wind van de tijd, terwijl de ruimte de echo van mijn oneindigheid is. Ik ben niet dit, ik ben niet dit, ik ben niet dit, en toch ben ik degene die van alle dingen houdt en vorm ik de kern van alles wat een naam en een vorm heeft.

Non-duale yoga

Ellen Emmet | Dit Moment - ellenemmet.comTijdens de non-dualiteitsyogasessies verdiepen we onze ontdekkingstocht tot het gebied van de gevoelens, tastzin en waarneming. We stellen onszelf op als het veld van open Bewustzijn waarin alle ervaringen verschijnen en we beginnen rechtstreeks te luisteren naar onze lichaamservaring, als was het voor de eerste keer, vrij van welk etiket dan ook en zonder enige tussenkomst van het verleden of een plan voor de toekomst.

We nemen de tijd, gaan de drempel van de rationele ervaring over en laten het denken op de achtergrond ontspannen terwijl we ons openstellen voor de stroom van voelbare gewaarwordingen die onze werkelijke lichaamservaring vormt. We worden uitgenodigd om te zien en te voelen dat het lichaam door mijzelf, Bewustzijn, heen stroomt, net als alle andere ervaringen.

Ellen Emmet in ‘De essentie van yoga: het ontdekken van ons ware lichaam’ (artikel in¬†InZicht van februari 2016)

 

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina