arrow_drop_up arrow_drop_down
10 juni 2018 

De beleving van eenheid (Luc Teuwen)

Als individu worden we voortdurend geconfronteerd met het idee dat er van alles opgelost moet worden. Niet alleen ten aanzien van de wereld rondom ons heen, maar blijkbaar ook ten aanzien van de wereld in ons. Overal blijkt er wel een probleem te zijn Рof dat nu tijdgebrek, geldgebrek of een tekort aan gezondheid en vrijheid is, maakt niets uit.

De moleculen waaruit we bestaan en hun onderling spel lijken hun werk niet naar behoren te doen, en individuen lijken dat allemaal te kunnen bijsturen. Als baby ontsnappen we nog enigszins aan deze overtuiging. Je mag rustig je pampers volpoepen, slapen op de meest ongewone tijdstippen en van je hele speeltuin een zootje maken. Het heeft allemaal de goedkeuring van je omgeving. Sterker nog, ze vinden jouw doen en laten zo lief en schattig, ook al hangt het tapijt ondertussen vol met fruitpap of gepureerde bloemkool.

Het ontstaan van dualiteit

Luc Teuwen | Dit MomentHet is allemaal zo aandoenlijk, nog zo onschuldig. In deze levensfase ben je je van geen kwaad bewust. Je bent er en dat blijkt aanvankelijk meer dan genoeg te zijn. Verkeerde of stoute acties bestaan nog niet. Je mag zijn wie je bent, wat jouw aanwezigheid ook uitspookt.

Maar dat verandert snel. Weldra botsen de eerste berispingen tegen dit ‘eenheidsbeleven’ aan. Plots ben je niet langer de fortuinlijke held meer. De onvoorwaardelijke liefde van je ouders blijkt niet langer van toepassing te zijn. Er blijken specifieke regels te zijn verbonden aan deze liefde, die je voortaan zult moeten verdienen.

We tuimelen de wereld binnen van goed en kwaad, van lief en stout, van beter en slechter, van mogen en niet mogen. Er blijkt een indeling te bestaan in normaal en abnormaal, waarbij je maar beter zo snel mogelijk door kunt hebben welke kant als normaal gezien wordt. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. En we leren snel. We zijn ‘overlevers’.

(Luc Teuwen in ‘De opvoeder moet op zoek naar zichzelf’ – artikel in InZicht van november 2008)

Zondag 17 maart 2019: Satsang met Luc Teuwen >>>

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina