arrow_drop_up arrow_drop_down
1 juli 2017 
in Emoties

Angst is gefixeerde energie

Wees je ervan bewust dat angst niet iets is om angstig van te worden. Het woord ‘angst’ heeft kracht. Zodra je het uitspreekt, veroorzaakt het neuro-chemische veranderingen. Houd je je niet langer bezig met het begrip ‘angst’, dan heb je alleen nog te maken met de waarneming, het gevoel. Wanneer je aan iets een naam geeft, keer je je af van hoe het is in zijn naaktheid en bedek je het met al de kledingstukken van het geheugen.

In de praktijk zal je ontdekken dat als je je richt op voelen, de angst ergens in je lichaam gelokaliseerd is. Je zult hem ervaren als spanning, als samentrekking. Zodra je de spanning hebt gelokaliseerd, moet je je aandacht daar weer vanaf halen, want anders bestaat het gevaar dat je je op die spanning fixeert.

Maak van de emotie een object dat je waarneemt

Ga weg, vlucht niet in mentale activiteit, maar verplaats je aandacht helemaal naar het gezonde gebied eromheen en laat de lichtheid ervan het gespannen gebied infiltreren. Wat jij angst noemt is niets anders dan gefixeerde energie. Je moet die energie weer vrij maken.

Geldt dit ook voor woede, jaloezie, haat, enzovoort ?

Jean Klein | Dit MomentDat zijn allemaal begrippen. Wanneer je het principe eenmaal hebt begrepen kun je het transponeren naar alle dimensies van het leven. Wanneer je woede voelt, moet je daar geen oordeel over vellen en het ook niet benoemen. Maak het een object dat je waarneemt zonder dat je verstand zich ermee moeit.

Geef gedachten geen houvast

Het is mogelijk dat er gedachten opkomen en weer weggaan, maar als je ze geen houvast geeft, worden er ook geen conclusies getrokken. Als je blijft waarnemen zonder conclusies te trekken, zal je bemerken dat er ruime ontstaat tussen jou en dat wat je woede noemt. Deze ruimte is geen psychologisch gevoel, maar een onvervalste globale lichaamsgewaarwording.

Hoe meer je geïnteresseerd raakt in de werkelijke woede, hoe objectiever de woede wordt. Het is dan meer een waarneming waar je getuige van bent dan een emotie waar je in bent verdronken. Je zult dan zien dat het slechts gefixeerde energie is die geen van de eigenschappen heeft van wat het denken ‘woede’ noemt.

Jean Klein in ‘Wie ben ik? Het heilige zoeken’ (uitgeverij Altamira)

‘Jean Klein – Het hart’ is het thema van de Inspiratiegroep Non-dualiteit op zondag 9 juli ’17 >>>

Myriam Maertens
Door

Myriam Maertens

op 1 July 2017

Wat een mooi artikel.het kwam juist op tijd. Ik ben er heel blij mee. Dankjewel

Aida
Door

Aida

op 1 July 2017

Dank je wel voor de zeer herkenbare tekst. Dat waarnemen, het niet meegaan in de emotie, het 'objectiveren' vergt training. Ik ben er al n jaar meebezig en t blijft n moeilijke oefening. En inderdaad de emotie blijft aanwezig, maar minder intenser.

Veerle
Door

Veerle

op 1 July 2017

Praktisch en helder!

Dirk
Door

Dirk

op 3 July 2017

Angst en woede...worden soms gevoed door het negatieve werkwoord : "moeten" Onze voorouders kenden dit werkwoord wel, maar in een totaal andere context. Als er een bedenking is om zonder subregenten door het leven te gaan..( subregenten vloeien voort uit ons patroondenken en houden ons constant op spanning). Wanneer we echter helder kunnen waarnemen (niet gemakkelijk omdat dat de spiegel in deze huidige maatschappij iets anders toont) Kunnen er openingen ontstaan naar een andere waarneming vanuit ons zuivere zelf, ons ziel (verkeerd woord, soort eigen innerlijke zuivere kind in ieder van ons)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina