arrow_drop_up arrow_drop_down
9 januari 2018 
in Liefde

Als Liefde en gewaarzijn zijn we al thuis en Een (Jan van Delden)

In de advaita wordt binnen de ogenschijnlijke verdeeldheid de heelheid van ons Zijn gezien. Dat maakt het delen van geluk-zijn mogelijk, de vervulling van het diepe verlangen om geluk te delen met geluk.

In de Eerste Oorzaak is een droom verschenen waarin we ons ogenschijnlijk buiten die Eerste Oorzaak bevinden. Die lijkt zichzelf te hebben opgedeeld in personen, opdat zo het geluk-zijn gedeeld kan worden. Maar dat kan alleen als de Heelheid van ons ongemanifesteerde Zijn zichzelf weer herkent in al die ogenschijnlijke personen. Die lossen dan op in het geluk-zijn zelf.

En als het ego-denken zich daar vervolgens weer mee gaat bemoeien en er een theorie of mening over heeft, dan kan die eenvoudigweg niet meer serieus genomen worden. Alleen de intimiteit die ervaren wordt in het delen van geluk-zijn wordt nog serieus genomen, want die is eeuwig en blijvend.

Ieder ander is dat zuivere gewaarzijn

Jan van Delden | Dit MomentDeze woorden deel ik niet als Jan met jou als lezer, maar uitsluitend vanuit en met onszelf als zuiver gewaarzijn, want iedere lezer, ieder ander, is dat zuivere gewaarzijn. Als deze tekst anderen in de pijndroom helpt de dromer van die droom te herkennen en hen zo leert om niet langer aandacht te geven aan die droom, is dat een mooi bijverschijnsel, maar alleen als onderdeel van de droom. Want in feite zijn we als Liefde en gewaarzijn al thuis en Een.

Wat wij uit het oog verloren hebben, is dat wij zelf liefde zijn. Ons is verteld, toen wij klein waren, dat wij liefde kregen van onze moeder en onze vader enzovoort. En toen het later, misschien op allerlei punten, misging, hebben wij ontdekt dat wij niet genoeg liefde hadden gekregen. En zo wordt liefde voor ons als een zak met aardappelen die je kunt geven en die je kunt krijgen in een grote zak en in een kleine zak. (Wolter Keers)

Doordat we dromen maken, zijn we uit het oog verloren dat we het geluk van Liefde-zijn al delen met God als Kennendheid, de Eerste Oorzaak. Het ontdekken daarvan noem ik ont-dekken: weghalen van de bedekking in mezelf en de ander en zo zonder enig masker in alle openheid Zijn zoals we werkelijk zijn. De herkenning in de ander van de stilte, het eeuwige geluk-zijn: dat is Liefde delen.

Jan van Delden in ‘Vele wegen, één thuis – wat we wezenlijk zijn, dat delen we’ (uitgeverij Samsara, 2013)

Zaterdag 7 en zondag 8 april 2018: Weekendsatsang met Jan van Delden – Brugge >>>

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina