arrow_drop_up arrow_drop_down
5 juni 2018 

Als het lichaam sterft, sterf jij dan? (Unmani)

De dood is normaal gesproken zo’n taboe. Het lijkt erop dat we alles doen om het te vermijden. In onze cultuur is de dood iets wat het meest vermeden en ontkend wordt. We zijn er doodsbang voor; zo bang om niets te zijn, om niet te bestaan. Maar op dit moment heb je de mogelijkheid om de dood te vinden voordat het lichaam sterft en om de misidentificatie met het lichaam te herkennen. Het is de misidentificatie met het lichaam die sterft. En vanuit dit sterven ontwaak je tot de waarheid van wie je werkelijk bent.

Misschien ben je bang om niet te bestaan. In de dood besta ‘jij’ niet. Velen hebben gezegd: ‘Maar jij bent het bestaan.’ Deze overtuiging zal je niet helpen. Je moet het voor jezelf hebben herkend. Ontmoet de angst voor het niet-bestaan en duik in de mogelijkheid van jouw niet-bestaan. Wie of wat zal niet bestaan? Jij bestaat nu niet. Wie denk je dat je bent? Ben je bereid hier en nu te sterven, dood te zijn tegenover wie je was, dood te zijn tegenover wie je denkt te zijn en dood te zijn tegenover wie je denkt dat je zult worden? Wat blijft dan over?

Jij zit niet in het lichaam, het lichaam zit in jou

Ben jij het lichaam? Zit jij in deze verzameling vlees en botten? Dit is de gebruikelijke aanname die normaal gesproken niet onder de loep genomen wordt. Dit is de aanname van een individuele identiteit die een individueel lichaam bewoont. Maar als je, hier en nu, onderzoekt of deze aanname de werkelijkheid is, wat constateer je dan? Ben je je niet bewust van het lichaam op dit moment? Verschijnt het lichaam niet hier en nu in je bewustzijn? Is het niet zo dat wat op dit moment wordt gevoeld, verschijnt in het bewustzijn?

Vertrouw op wat je voor jezelf als waarheid constateert. Dat waarnaar ik verwijs is een totale ommekeer. Herken dat jij niet in het lichaam zit, maar dat het lichaam in jou zit. Dit is de radicale maar eenvoudige waarheid.

Vanuit de herkenning dat jij niet in het lichaam bent, herken je wie je werkelijk bent. Wie jij bent zit nergens in opgesloten, is nooit begrensd tot of door een lichaam. Wie jij werkelijk bent is onbegrensd en onaangetast door wat gebeurt. Wie jij bent is zich altijd simpelweg bewust van dit lichaam, zoals het zich bewust is van alles wat gebeurt. Dus als dit lichaam sterft, sterf jij dan? Sterf hier en nu. Weet dat jij niet dit lichaam bent en ken de dood hier en nu.

Unmani (c)padma Middelburg

De dood is het begin van het leven

De dood is tijdloosheid. Het einde van de tijd. Als het geloof in een individuele identiteit verdwijnt dan is er geen tijd. Zie dat niets ooit is gebeurd. Er is alleen absolute aanwezigheid. Niemand die overblijft om het verstrijken van de tijd op te merken. Niemand die overblijft om zich te herinneren wat er gisteren is gebeurd of om hoop te koesteren voor morgen. Helemaal niemand die overblijft.

De dood is het begin van het leven. Sterf ten opzichte van wie je denkt te zijn en ontwaak tot het leven zoals je werkelijk bent. Dit is liefde. Dit is vrijheid. Dit is de dood van alles wat jou ooit heeft gedefinieerd en van alle referentiekaders. De bereidheid om aanwezig te zijn met de naakte dood onthult de absolute, niet te ontkennen schoonheid en aanwezigheid van dat wat voor eeuwig in leven is. Het ontmoeten van de dood, hier en nu, is het ontwaken van jezelf tot tijdloze aanwezigheid.

“Maak me onsterfelijk met een kus.”
– Christopher Marlowe

“Een droom die zichzelf manifesteert
Betreedt haar eigen middelpunt
En ontdekt dat daar niets is
Behalve ijle lucht
Voorkant en achterkant…
Gisteren en morgen
Buigen naar elkaar toe
In de ruimte
Waar de kiem
Van de dans der tijd
Opensplijt…”
– Kavita, Liefdesliederen van het Ondeelbare

Unmani in ‘Verlief jezelf in Liefde’ (uitgeverij Samsara, 2018)

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina