arrow_drop_up arrow_drop_down
10 november 2015 

Alles mag er zijn

Het leven verschijnt als alles – schoonheid, lelijkheid en alles daartussenin – en in de open ruimte die ik ben krijgt het allemaal de ruimte om te komen en te gaan. Ik omvat het allemaal. Ik houd het allemaal vast. Ik omarm het allemaal. Ik vind het allemaal in mezelf terug.

Ik ben mooi. Ik ben lelijk. Ik ben geliefd. Ik ben niet geliefd. Ik ben een succes. Ik ben een mislukkeling. Als je geen strijd meer voert met de tegengesteldheden, is er genoeg ruimte voor dit alles. Het hele menselijke bewustzijn kan door je heen gaan.

Onvoorwaardelijke acceptatie

Alles wat we ooit ‘negativiteit’ noemden, wordt nu gezien als de viering van het leven. Alle golven hebben toegang tot de oceaan. Onze ideeën over wat wel en niet negatief is verliezen elke betekenis in onvoorwaardelijke acceptatie.

Wil je mooi zijn? Dan moet je je lelijkheid zonder voorbehoud accepteren, gaan zien dat die de ruimte krijgt in wat je bent. Dat is de voorwaarde. Wil je sterk zijn? Dan moet je zwakheid zonder voorbehoud accepteren, gaan zien dat werkelijke kracht – een kracht die niet vecht met zwakheid – alleen boven komt als alle gevoelens van zwakheid de ruimte krijgen om er te zijn. Dat is de voorwaarde. Wil je een succes zijn? Dan moet je succesvol zijn in het houden van je falen en beseffen dat zelfs het meest volledige gevoel van falen de ruimte krijgt in wat je bent.

Alles omarmen

Jeff Foster - Onvoorwaardelijke acceptatie | Dit Moment

Als je ontdekt wie je werkelijk bent – de grote open ruimte die alles omvat – ontdek je dat falen, ziekte, lelijkheid, hulpeloosheid, onzekerheid en zwakte er zijn om omarmd te worden, niet om vermeden te worden. Alle golven – inclusief de golven die we het meest vrezen, inclusief de golven die de grootste bedreiging lijken te vormen voor wie we zijn – worden al omarmd door de oceaan van het leven.

Jeff Foster, uit het boek ‘Onvoorwaardelijke acceptatie’ (uitgeverij Panta Rhei – 2013)

Danny Senesael - openhemel.be

Tekst geselecteerd door: Danny Senesael
Danny Senesael heef kennis van non-dualiteit, advaita, dzogchen, mindfulness en schrijft recensies voor het tijdschrift InZicht.
Hij is ook EFT Master Practitioner, begeleidt mensen om emotionele blokkades op te lossen en is gespecialiseerd in traumaverwerking.
Zie www.openhemel.be.

Ton
Door

Ton

op 13 November 2015

Hallo mensen,bij het lezen van het citaat uit Jeffs boek was er blijdschap dat er meer mensen zijn die het overkomen is dat er volkomen acceptatie kan zijn van alles wat verschijnt zonder enige uitzondering.Hrt. grt.

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina