arrow_drop_up arrow_drop_down
11 maart 2017 
in Stilte

Alles is stilte

Alle denkactiviteit die zich afspeelt uit naam van het ego heeft uiteindelijk maar één oogmerk, het vinden van geluk. De hardnekkige misvatting dat dit geluk besloten ligt in dingen buiten onszelf en dat we via het denken tot dat geluk kunnen komen, ligt ten grondslag aan onze verslaving aan het denken.

Maar je hebt de verkeerde meester op de troon gezet. Wees eerlijk en kom onverschrokken de waarheid onder ogen. Heeft al dat ik-gerichte gepieker je ooit iets wezenlijks opgeleverd? Heb je jezelf daadwerkelijk tot rust kunnen denken? Heeft het je zoektocht definitief tot een einde gebracht?

Als het antwoord op deze vragen ‘Nee’ is, dan is het tijd om het faillissement onder ogen te komen en je inspanningen over een andere boeg te gooien. Laat die onzinnige aanbidding van je gedachten varen en wees gefascineerd door het mysterie waarin die gedachten verschijnen, datgene wat zich bewust is van je gedachten. Geef dat je aandacht, geef dat je toewijding, je vuur, maak daar prioriteit nummer 1 van in je leven.

Het denken is altijd een beweging weg van dit moment

Als je je verlaat op het denken dan ben je in de aap gelogeerd, want het denken is altijd een beweging weg van de waarheid van dit moment. Wat de inhoud van dit moment ook is; een depressie, angst, verlies, eenzaamheid, wanhoop, machteloosheid, diepe teleurstelling over je leven, probeer het niet te ontvluchten, ren er niet voor weg, maar doe precies het omgekeerde.

Duik erin, exploreer het, ga innig de ontmoeting aan met de monsters, zonder hoop, zonder verhalen, zonder enige bemoeienis van het verstand. Verwelkom de emoties die je negatief noemt met dezelfde openheid als de gevoelens die je als positief bestempelt. Alleen dan kun je werkelijk doordringen in de diepere realiteit van die zogenaamd onverdraaglijke gevoelens.

Kijk de monsters diep in de ogen en doe de ontdekking van je leven: al wat je zult vinden als je werkelijk heel diep kijkt is rust, stilte. Ga heel diep in de ervaring die je zo ondraaglijk vindt en als je werkelijk voorbij de verhalen, in het hart van pijn bent aangekomen, stel jezelf dan eens de vraag: ‘Hoe pijnlijk is deze ervaring eigenlijk?’ Het antwoord zal je doen verstommen.

Ontwaken uit de droom

Erik van Zuydam 2016 | Dit MomentPsychisch lijden is alleen mogelijk als we niet helder en diepgaand kijken naar de realiteit van het moment. Als je op de vlucht bent voor bepaalde gevoelens, dan kijk je niet helder. Ellende en ongelukkigheid gedijen alleen in onbewustheid. Datgene waar je voor op de loop bent, is niet wat het lijkt. De monsters waartegen je vecht bestaan niet werkelijk.

Maar de grootste grap is dat zelfs degene die voor de monsters op de loop is, niet echt bestaat. Ga op zoek naar de persoon die de emoties niet wil voelen, en je zult niets vinden. Het was een gedroomd personage dat aan het strijden was met gedroomde monsters. Het was de ene droom die de andere droom bestreed. Tragikomedie van de bovenste plank.

En als we ontwaken uit de droom dan is het duidelijk: Alles is Stilte.

Erik van Zuydam in ‘Alles is stilte’ (artikel in InZicht – Tijdschrift voor non-dualiteit en zelfonderzoek, november 2016)

Zondag 19 mei 2019: Non-dualiteit praktisch benaderd – Bijeenkomst met Erik van Zuydam >>>

Ives
Door

Ives

op 27 March 2017

het is stil waar het niet waait

Reactie plaatsen

Een activiteit volgen?

Bekijk onze agendapagina